24/11/09

Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Κατά την αρχαιότητα και την προ Χριστού περίοδο καταγράφηκαν σπουδαία μνημεία ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς θαύματα του αρχαίου κόσμου. Από αυτά έχουν ξεχωρίσει επτά τα οποία και έμειναν στην ιστορία να αναφέρονται ως τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο.
Παρακάτω κατατάσσονται τα επτά θαύματα κατά χρονολογική σειρά από το αρχαιότερο προς το νεότερο.
1. H μεγάλη πυραμίδα στην Γκίζα (περίπου 2560 π.Χ.). Χτίστηκε κατά την διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του Φαραώ Χέοπα. Δίπλα της βρίσκονται οι άλλες δυο μεγάλες πυραμίδες της ίδιας δυναστείας, του Χεφρίνου και και του Μυκερίνου. Όλες βρίσκονται στην Αίγυπτο.

2. Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (8ος αιώνας π.Χ.- 6ος αιώνας π.Χ.). Κατασκευάστηκαν από τονΝαβουχοδονόσορα τον Β'. Η περιοχή αυτών βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ.
3. Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός (430 π.Χ.). Φιλοτεχνήθηκε απο τον διάσημο στην αρχαιότητα γλύπτη Φειδία και ήταν τοποθετημένο στην Ολυμπία (Ελλάδα).
4. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο (356 π.Χ). Καλείται επίσης και Αρτεμίσιο. Βρισκόταν στην σημερινή Έφεσο της σημερινής Τουρκίας.
5. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (353 π.Χ.-351 π.Χ.). Τάφος του Μαύσωλου, του Πέρση σατράπη της Καρίας. Βρισκόταν στηνΑλικαρνασσό, στην σημερινή Τουρκία.
6. Ο Κολοσσός της Ρόδου (292 π.Χ. - 280 π.Χ.). Ένα τεράστιο άγαλμα του Θεού Ήλιου που ήταν τοποθετημένο στον προβλήτα του αρχαίου λιμένος της Ρόδου (Ελλάδα).
7. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (280 π.Χ.). Ο φάρος βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αθγύπτου, και χτίστηκε απο τον Σωκράτη τον Κνίδιο(Αίγυπτος).

Από όλα τα παραπάνω μεγαλουργήματα - αρχιτεκτονικά θαύματα το μόνο που κατάφερε να διασωθεί μέχρι σήμερα είναι η πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο το οποίο ήταν και το παλαιότερο εκ των μνημείων. Το δημιούργημα με τη μικρότερη διάρκεια ζωής ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου καθώς καταστράφηκε μόλις 58 χρόνια μετά την κατασκευή του εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί εκείνη την περίοδο.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου