18/11/09

«Μυρίστε» την ηλικία των παλιών βιβλίων

Το «κλειδί» για τη διατήρηση των παλιών και φθαρμένων βιβλίων κρύβεται στην πρωτόγνωρη μυρωδιά του πεπαλαιωμένου χαρτιού, ισχυρίζεται τώρα διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρα Ματίγια Στρλιτς από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου.
Οι ειδικοί κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο τεστ το οποίο «οσφραίνεται» τη φθορά του χαρτιού παλιών βιβλίων και ιστορικών ντοκουμέντων υποδεικνύοντας τον ιδανικό τρόπο διατήρησής τους. Το τεστ ανιχνεύει τις πτητικές οργανικές ουσίες που απελευθερώνει το χαρτί με την πάροδο του χρόνου.

Ο δρ Στρλιτς περιγράφει τη συγκεκριμένη μυρωδιά ως «ένανσυνδυασμό μιας χλοώδους νότας με μια ελαφριά οξύτητα και μια ιδέα βανίλιας πάνω από τη μυρωδιά της μπαγιατίλας. Ησυγκεκριμένη μυρωδιά», γράφει στη μελέτη, «αποτελεί αναπόσπαστομέρος του βιβλίου, όπως ακριβώς και τα περιεχόμενά του».
Η διαπίστωση των ερευνητών προέκυψε από την παρακολούθηση εκτιμητών παλιών βιβλίων, οι οποίοι κατά την αξιολόγησή τους συνήθιζαν να τα μυρίζουν.
Το νέο τεστ επιτρέπει την ασφαλή μελέτη ιστορικών κειμηλίων, χωρίς την περαιτέρω αλλοίωσή τους, υποδεικνύοντας στους ειδικούς την ακριβή φυσική τους σύσταση, αλλά και τις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν αυτά μέσω της διαδικασίας της φθοράς.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου