22/11/09

Νέα γρίπη: Αποτελεσματικό το εμβόλιο παρά τη μετάλλαξη

Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης παραμένει αποτελεσματικό, παρά τη διαπίστωση ότι ο ιός H1N1 παρουσίασε μετάλλαξη σε τρία περιστατικά, διαβεβαίωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας της Γαλλίας Ντιντιέ Ουσέν.
Όπως εξήγησε στον ραδιοσταθμό Europe 1, το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στις ανοσοενισχυτικές ουσίες που περιέχει, παρά την ανίχνευση από Νορβηγούς επιστήμονες, μιας μετάλλαξης του ιού H1N1 σε τρία περιστατικά. «Η ενισχυτική δράση του εμβολίου στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μεταβάλλεται με αυτή τη μετάλλαξη, επομένως τα εμβόλια παραμένουν σίγουρα» είπε και τόνισε: «Εξάλλου, ακριβώς επειδή φοβηθήκαμε μία τέτοια μετάλλαξη, φροντίσαμε ορισμένος αριθμός εμβολίων να περιέχει ανοσοενισχυτικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες μεταλλάξεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι η Νορβηγία διαπίστωσε μία μετάλλαξη του ιού της πανδημικής γρίπης H1Ν1 σε τρεις περιπτώσεις.
Ο καθηγητής Ουσέν παραδέχθηκε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι "ανησυχητική", διότι "μπορεί να επιτρέψει στον ιό να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερο βάθος των πνευμόνων και να προκαλέσει μία πιο σοβαρή πνευμονοπάθεια» και πρόσθεσε «Πάρα ταύτα, δεν πρόκειται για ένα γονίδιο με γνωστή επιθετικότητα. Δεν υπάρχει επομένως λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας».
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου