Ο Γάλλοι μελισσοκόμοι κάνουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το θάνατο των μελισσών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων.
Γάλλοι επιστήμονες και μελισσοκόμοι αναζητούν τα ακριβή αίτια για το θάνατο των μελισσών, αν και ένα είναι σίγουρο: βασική αιτία είναι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες. Οι πρώτοι που ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το θάνατο των μελισσών είναι οι Γάλλοι μελισσοκόμοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα στη χρήση εντομοκτόνων στις καλλιέργειες.
Στα μέσα της δεκαετίας του ' 90 είχαν σχεδόν εξολοθρευτεί τα μελίσσια στη Γαλλία. Κατά μέσο όρο οι απώλειες έφταναν το 30%. Ήταν η εποχή που χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα άκρως τοξικά εντομοκτόνα, τονίζουν οι μελισσοκόμοι. Κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα και ο Ζαν Μαρκ Μονματίν, ερευνητής στο Κέντρο Βιοφυσικής της Ορλεάνης που ασχολείται με το θέμα τα τελευταία 9 χρόνια. Ο μαζικός θάνατος των μελισσών «δεν έχει βέβαια τα ίδια αίτια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη». Υπάρχουν όμως κάποια κοινά, βασικά χαρακτηριστικά. «Αφενός, παντού όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες. Και αφετέρου όσο περισσότερα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερο ευάλωτη είναι η υγεία των μελισσών".
Καμπάνια ευαισθητοποίησης
Ο παγκόσμιος χάρτης που έχει διαμορφώσει η Γαλλική Ομοσπονδία Μελισσοκόμων δείχνει ότι τις μεγαλύτερες απώλειες σε μέλισσες τις έχουν οι περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονα βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους προβάλουν τη δική τους εκδοχή και ερμηνεύουν το θάνατο των μελισσών με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές. Ο σύνδεσμος μελισσοκόμων δοκιμάζει τώρα νέες πρωτότυπες μεθόδους. Τοποθέτησε έξι μελίσσια στο πάρκο Saint-Quentin-en-Yveslines του Παρισιού, μια κίνηση που βρήκε μιμητές και σε άλλες πόλεις και περιοχές. Με ειδικές καμπάνιες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά για το θάνατο των μελισσών, όπως λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου Ανρί Κλέμεντ. "Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε κυρίως τη νέα γενιά στα θέματα περιβάλλοντος. Να τους δείξουμε τί πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις μέλισσες. Να μή χρησιμοποιούν χημικά και να φυτεύουν λουλούδια για να έχουν τροφή οι μέλισσες. Να αντιληφθούν ότι οι μέλισσες είναι αναντικατάστατες".
Μελίσσια κάτω από τα παράθυρα
Στους φανατικούς υπερασπιστές των μελισσών είναι και ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του ευρύτερου διαμερίσματος του Παρισιού Μισέλ Βαμπουί, ο οποίος έβαλε στο προαύλιο του διοικητικού μεγάρου οχτώ μελίσσια. "Μέσα στο Παρίσι οι μέλισσες παράγουν πολύ περισσότερο μέλι, διότι εδώ υπάρχουν λιγότερα φυτοφάρμακα από ότι στις αγροτικές περιοχές. Και οι υπάλληλοι στο περιφερειακό συμβούλιο τις έχουν συνηθίσει. Μέχρι τώρα δεν τσίμπησαν κανέναν, μολονότι τα μελίσσια βρίσκονται κάτω από τα παράθυρα των πολιτικών μας".
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου