14/11/09

Α. Διαμαντοπούλου: Ανοίγει μέτωπο με τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς

Φωτιά στους συμβασιούχους της εκπαίδευσης βάζει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοινώνοντας χθες νέο σύστημα διορισμού. Οι προσλήψεις στο εξής, δήλωσε η Α. Διαμαντοπούλου, θα γίνονται μόνο με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες ή λίστες αναμονής, είτε για μόνιμο διορισμό είτε για αναπληρωτές ή ακόμα και για ωρομίσθιους, "σταματούν να τροφοδοτούνται". Με άλλα λόγια, σταματούν οι εγγραφές και μέσα σε τρεις μήνες θα υπάρξει νόμος που θα ρυθμίσει συνολικά τα ζητήματα διορισμών, αποσπάσεων και μεταθέσεων που θα ισχύσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Για τους χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο. Το γεγονός ότι δεν διευκρινίστηκαν οι μεταβατικές διατάξεις (διάρκεια χρόνου απορρόφησης και αν θα καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο, τόσο που ο Θ. Κοτσυφάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, εκτιμά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αντίστοιχες με αυτές που προκάλεσε η κατάργηση της επετηρίδας πριν από δώδεκα χρόνια. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί μάζευαν ώρα την ώρα την προϋπηρεσία τους, με κόπο και με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες. Τώρα βλέπουν τους προγραμματισμούς τους να ανατρέπονται, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Θ. Κοτσυφάκης.

Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε μπάχαλο τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην εκπαίδευση δηλώνοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα προσλήψεων και μεταβολών έχει εξαντλήσει τα όριά του και πάμε για "καρδιακή ανακοπή". Επικαλέστηκε εκ νέου τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι "κάτι πάει στραβά με την κατανομή εκπαιδευτικού δυναμικού", η ίδια προτίμησε να το αναδείξει με την περίπτωση της Σάμου όπου ενώ έχουν γίνει 50% παραπάνω από τις αναγκαίες προσλήψεις, αναφέρονται 30 κενά.
Η Α. Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και θα αντιμετωπίζει το σημερινό διοικητικό χάος και δήλωσε ότι όλες οι προσλήψεις ακόμα και των ωρομισθίων, θεσμός που διατηρείται παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις τριετείς αποσπάσεις που υπογράφηκαν από τον Α. Σπηλιωτόπουλο πριν τις εκλογές, δήλωσε ότι θα ισχύσουν μόνο για αυτή τη σχολική χρονιά.
Πρώτα δόκιμος
Το νέο σύστημα, βασικά στοιχεία του οποίου θα αναρτηθούν τη Δευτέρα στο διαδίκτυο προκειμένου να υπάρξει δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ακόμη τα εξής:
-Ουσιαστική υλοποίηση του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού. Η περίοδος της δοκιμασίας θα διαρκεί μια διετία. Στο τέλος αυτής της περιόδου ο εκπαιδευτικός θα κρίνεται προκειμένου να λάβει το εισιτήριο για την τάξη. Τα κριτήρια της αξιολόγησης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε συμπάθεια για το γερμανικό μοντέλο όπου ο δόκιμος μπαίνει σε διαρκή επιμόρφωση.
Σύμφωνα με την κ.Διαμαντοπούλου, η εφαρμογή του θεσμού μπορεί να γίνει σε τοπικό επίπεδο, σε διευθυντικό ή ακόμα από επιτροπές που έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια, από την αξιολόγηση της κοινότητας του σχολείου. Σε ερώτηση για το αν τα παραπάνω αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας απάντησε ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε θεσμοθετημένες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές διαδικασίες, αλλά θα επανεξεταστούν και θα ενδυναμωθούν οι θεσμοί του σχολικού συμβουλίου και σχολικής επιτροπής. Οι εκπαιδευτικοί που κρίνονται ακατάλληλοι για την τάξη, θα πηγαίνουν σε άλλες υπηρεσίες.
-Οι προσλήψεις θα γίνονται είτε σε επίπεδο σχολείου, είτε σε επίπεδο αρμόδιας Διεύθυνσης και ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξαρχής προσδιορισμένος και ο ίδιος για όλους. Κανείς πρωτοδιόριστος δεν μετακινείται.
-Επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα της μοριοδότησης και κινήτρων με τρόπο που να υπηρετεί την εξής βασική αρχή. Τα μόρια αφορούν τον τόπο και το αντικείμενο της διδασκαλίας. Άπαξ και ο εκπαιδευτικός μετακινηθεί, τα μόρια δεν τον ακολουθούν αλλά παραμένουν στη θέση από την οποία ο ίδιος μετακινείται.
-Κανείς εκπαιδευτικός δεν αποσπάται, εάν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του για τη θέση στην οποία υπηρετεί.
-Κάθε μετάθεση αποφασίζεται για να εξυπηρετηθεί πρώτα και κύρια το σχολείο. Δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν σχολεία με πλεονάζον προσωπικό και σχολεία με κενά.
-Ξεκινά διάλογος με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα λειτουργίας ειδικού τμήματος για την εκπαίδευση στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης.
-Κωδικοποιείται όλη η νομοθεσία που αφορά σε εκπαιδευτικούς και τα όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιπλέον, θα υπάρξει νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Η υπουργός Παιδείας ζήτησε τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για να τεθούν "καθαροί κανόνες, καθαρά κριτήρια, καθαρές σχέσεις".
Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Ερωτηθείσα για το αν συζητά το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις καθηγητικές σχολές, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το θέμα θα ενταχθεί στη συζήτηση που κάποια στιγμή θα γίνει για το εξεταστικό, αλλά επανέφερε ένα δίλημμα που τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον είχε υποχωρήσει στη δημόσια συζήτηση. Όπως είπε, όταν θα επανέλθουμε στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αν πρέπει να υπάρχει σύνδεση της αγοράς εργασίας με τις σπουδές με απόλυτους όρους ή να πρέπει να υπάρχει η συνολικότερη μόρφωση του καθενός στο πανεπιστήμιο και η επιλογή του τι θα κάνει στη δουλειά του.
Με απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η αίθουσα Τύπου θα ονομαστεί αίθουσα «Έλλη Παππά».
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου