20/11/09

Βολταίρος

Φιλολογικό ψευδώνυμο του Φραγκίσκου Μαρία Αρουέ (1694-1778), που ήταν ένας από τους διασημότερους φιλοσόφους, ποιητές και συγγραφείς της Γαλλίας.
Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Νοεμβρίου 1694 από αστική οικογένεια και αφού αποφοίτησε από το κολέγιο "Μέγας Λουδοβίκος" ρίχτηκε στην αμέριμνη και όλο σκάνδαλα ζωή της αριστοκρατίας.
Οι πολιτικοκοινωνικές σάτιρές του όμως και οι στίχοι του έγιναν αφορμή να εξοριστεί και αργότερα, σε ηλικία 20 χρονών, να φυλακιστεί στη Βαστίλη.
Εκεί βρήκε την ευκαιρία να σκεφτεί και να ετοιμάσει το πρώτο θεατρικό του έργο "Οιδίπους", απομίμηση της τραγωδίας του Σοφοκλή που είχε μεγάλη επιτυχία και τον καθιέρωσε ως θεατρικό συγγραφέα.
Στην Αγγλία, που πήγε αργότερα, μελέτησε Σαίξπηρ και Σουίφτ, Νεύτωνα και Βάκωνα και, ζώντας μέσα σε μια ατμόσφαιρα πολιτικής, θρησκευτικής και ατομικής ελευθερίας, ωρίμασε πολιτικά και πνευματικά και ανέπτυξε τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες.

Το επικό του ποίημα η "Ερρικειάς", η ιστορία των θρησκευτικών πολέμων της Γαλλίας, όπου σατίριζε το θρησκευτικό φανατισμό και τους θεσμούς της εποχής του, έκανε μεγάλη εντύπωση και κυκλοφόρησε σε 300.000 αντίτυπα.
Ο Βολταίρος έτυχε ιδιαίτερης εύνοιας από τη γαλλική αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ', που θέλησε να εκμεταλλευτεί τη φιλία του πασίγνωστου συγγραφέα με το Μεγάλο Φρειδερίκο της Πρωσίας.
Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και απόκτησε μεγάλη επιρροή, αλλά σε λίγο καιρό οι σχέσεις του με το Φρειδερίκο και τη γαλλική αυλή ψυχράνθηκαν.
Από τότε και μέχρι τα 84 χρόνια του, που πέθανε, έζησε στο Φερνέ σ' ένα αγρόκτημα. Πέθανε, αφού γνώρισε την αποθέωση από το γαλλικό κοινό που παρακολούθησε τη μεγαλειώδη παράσταση της τραγωδίας του "Ειρήνη".
Ο Βολταίρος κατέχει σπουδαία θέση ανάμεσα στους νεωτεριστές συγγραφείς και φιλόσοφους της Γαλλίας, που προετοίμασαν τη γαλλική επανάσταση, έλεγξαν όλες τις ιδέες του 17ου αιώνα και πρότειναν νέο σύστημα πολιτικής και ηθικής ζωής.
Πηγή: LivePedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου