27/11/09

Η γρίπη χτυπάει τις εκδρομές

Ο κάθε γονιός θα διαβεβαιώνει πως το παιδί του δεν παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα

Τη διαβεβαίωση των γονέων πως τα παιδιά τους δεν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα θα ζητούν τα σχολεία που προγραμματίζουν εκδρομές. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας συνιστά οι εκδρομές να γίνονται με μέτρο, λόγω της έξαρσης της γρίπης, και τονίζει στους εκπαιδευτικούς πως πρέπει να συνεκτιμούν τους παράγοντες κινδύνου πριν από την τελική τους απόφαση.

Εγκύκλιο απέστειλε χτες στους διευθυντές των σχολείων όλης της χώρας, η οποία υιοθετεί τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης να αναβληθούν έως τον Μάρτιο τα όποια σχέδια για πολυήμερες εκδρομές- ιδίως όταν ο προορισμός είναι χώρα του εξωτερικού.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι εκπαιδευτικοί πριν λάβουν την τελική απόφαση, οφείλουν να συνυπολογίζουν «την έξαρση της επιδημίας σε πολλές χώρες του εξωτερικού και την αδυναμία υποστήριξης των παιδιών που πιθανόν θα ασθενήσουν», καθώς επίσης και την έντονη ανησυχία των γονέων.
Επιπλέον, πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδρομής, εκτός της υποχρέωσης των γονέων να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή των παιδιών τους, θα απαιτείται παράλληλα και διαβεβαίωση ότι δεν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Μεταξύ των ευθυνών που έχει το σχολείο στην περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί πολυήμερη εκδρομή (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) είναι η διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των μαθητών, για παν ενδεχόμενο!
Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέας σύστασης αναφορικά με εκδρομές σε κλειστούς χώρους (π.χ. μουσεία), δεδομένου ότι το πανδημικό κύμα αποτελεί γεγονός και στη χώρα μας.
Προληπτικά μέτρα
Πάντως, σε κάποια σχολεία οι διευθυντές έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, το 7ο Δημοτικό Αμαρουσίου, μετά τη συναίνεση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έχει προβεί στην αναστολή σχολικών γιορτών, όπου συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου σε μία αίθουσα. Έτσι, στην επέτειο του Πολυτεχνείου κάθε τάξη οργάνωσε τη δική της «κλειστή» εκδήλωση. Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τον εμβολιασμό και των παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών.
Την ίδια ώρα, η νέα γρίπη «σαρώνει» τις μαθητικές αίθουσες, οι οποίες κλείνουν τα τελευταία 24ωρα με ταχύτητα- ρεκόρ. Μόνον στην Ανατολική Αττική μπήκε χτες προληπτικά «λουκέτο» σε τμήματα και τάξεις 26 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ 16 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και 6 νηπιαγωγεία κλείδωσαν όλες τις πόρτες τους. Στη Νομαρχία Πειραιά χτύπησε «συναγερμός» νέας γρίπης σε 24 σχολεία και νηπιαγωγεία.
Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με δεύτερη εγκύκλιο που απέστειλε χτες στα σχολεία, βάζει τέλος στις πρόωρες «διακοπές» πολλών εκπαιδευτικών που ενώ δεν ήταν άρρωστοι, εκμεταλλεύονταν το κλείσιμο της τάξης τους λόγω ασθενείας μαθητών για να ξεκουραστούν και αυτοί.
Έτσι, κανένα σχολείο δεν θα αναστέλλει τη λειτουργία του εφόσον δεν απουσιάζει τουλάχιστον το 50% των εκπαιδευτικών. Ακόμη όμως και όταν κλείνει το τμήμα στο οποίο υπηρετούν, οφείλουν να παρουσιάζονται στο σχολείο και να καλύπτουν κενά στο δικό τους ή σε άλλα σχολεία, εκτός αν νοσούν και οι ίδιοι.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου