15/11/09

«Η γαλλική εξαίρεση»

Της Άννας Φραγκουδάκη

Ο τίτλος είναι πρόσφατου άρθρου της εφημερίδας «Le Μonde». Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα του χαμηλού δείκτη γεννήσεων, η Γαλλία είναι εξαίρεση. Μολονότι οι Γαλλίδες, όπως όλες οι Ευρωπαίες, αποκτούν παιδιά πλέον γύρω στα 30, στις άλλες χώρες παραμένουν οι πιο πολλές με ένα παιδί, ενώ οι Γαλλίδες αποκτούν (στατιστικά) και ένα δεύτερο έως τα 40.
Ειδικοί ερμηνεύουν αυτήν την εξαίρεση με τρεις αιτίες: την προσαρμογή στις εξελίξεις ιδεών και ηθών, την κρατική πολιτική και την παράδοση υποδοχής μεταναστών.
Το κράτος παίρνει υπόψη ότι σήμερα στη Γαλλία 52% των παιδιών γεννιούνται εκτός γάμου. Αναγνωρίζει ότι οι χαμηλοί δείκτες γεννήσεων είναι άρνηση των γυναικών στην υποχρέωση γάμου για την απόκτηση παιδιού και στην εγκατάλειψη της εργασίας και της καριέρας έως ότου πάει σχολείο.

Το νηπιαγωγείο δέχεται τα παιδιά από τα 3 χρόνια. Υπάρχει ευρεία υποδομή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες, για βρέφη και νήπια. Γι΄ αυτή την υποδομή και για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων που αποκτούν παιδιά, το γαλλικό κράτος διαθέτει 30 δισ. ευρώ τον χρόνο και άλλα 13 για απαλλαγή φόρου. Δικαιούνται αυτών των προνομίων και της φοροαπαλλαγής γονείς, είτε είναι έγγαμοι, είτε συζούν χωρίς γάμο, είτε διαζευγμένοι, είτε χωρίς σύντροφο. Η φοροαπαλλαγή δίνεται και για ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, για παιδιά κάθε ηλικίας με αναπηρίες ή που κάνουν στρατιωτική θητεία, είτε κανονική είτε ως αντιρρησίες συνείδησης.
Τέλος όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, από τα μέσα του 19ου αιώνα υπάρχει μακριά και συνεχής παράδοση υποδοχής τους. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφίας, σήμερα οι Γάλλοι με τουλάχιστον έναν πρόγονο από άλλη χώρα είναι 22%.
Η Γαλλία είναι λοιπόν δημογραφική εξαίρεση στην Ευρώπη.
Αυτό σχετίζεται με το δίκαιο του εδάφους που αποδίδει την ιθαγένεια. Επίσης με την κρατική πολιτική που ευνοεί την απόκτηση παιδιών, όμως απαλλάσσει τις γυναίκες από το κόστος του υποβιβασμού να παίρνουν από τον σύζυγο τα έξοδα της ημέρας, αλλά και από την υποχρέωση να εγκαταλείπουν τη φιλοδοξία για επιτυχημένη καριέρα.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου