19/11/09

Χένρι Τζέιμς

Πρωτοπόρος του "μοντέρνου μυθιστορήματος", ο Χένρι Τζέιμς γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1843. Γιος μεγαλοαστικής οικογένειας, εκτός από τις σπουδές στη Νομική Σχολή του Χάρβαντ, είχε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Νεαρός ακόμη, έστρεψε το ενδιαφέρον του στο κόσμο της λογοτεχνίας. Τα ταξίδια του στην Ευρώπη του έδωσαν τη δυνατότητα να έρθει σ' επαφή με μεγάλους συγγραφείς, που τον επηρέασαν στη συγγραφική του δημιουργία. Το 1876 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και εκεί μπαίνει στους κοσμικούς και πνευματικούς κύκλους και συναναστρέφεται προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής. Το πρώτο μυθιστόρημα "Κηδεμόνας και κηδεμονεύσει" το έγραψε το 1871. Ακολούθησαν πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων "Ο Αμερικάνος", "Ντέζι Μίλερ", οι "Ευρωπαίοι", "Ρόντερικ Χάτσον", "Πλατεία Ουάσιγκτον", "Η προσωπογραφία μιας κυρίας", "Τα φτερά της περιστέρας", οι "Βοστονέζοι", "Το γύρισμα της βίδας", "Οι πρεσβευτές" κ.ά. Συνολικά έγραψε περισσότερα από εκατό έργα.

Τα χρόνια που έζησε δεν ήταν όλα ευχάριστα, αφού εκτός από τους γονείς του έχασε τον αδελφό του και τη μοναδική αδελφή του. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε εντατικά για την έκδοση των έργων του στη Νέα Υόρκη. Η έκδοση όμως των έργων του στη Νέα Υόρκη γνώρισε μεγάλη εκδοτική αποτυχία, ίσως γιατί το αμερικανικό κοινό δεν ήταν ακόμη έτοιμο να δεχτεί το έργο του Τζέιμς, που διαπνεόταν από το βρετανικό φλέγμα και τη λεπτή γαλλική ειρωνεία.
Ο Χένρι Τζέιμς τιμήθηκε με διδακτορικούς τίτλους από την Οξφόρδη και το Χάρβαντ και έγινε μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών. Η βρετανική κυβέρνηση του απένειμε το 1916 το Παράσημο της Αξίας για την ηθική του συμπαράσταση στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε στο Λονδίνο τον Φλεβάρη του 1916 και η τέφρα του μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και τάφηκε στο οικογενειακό κοιμητήριο στο Κέμπριτζ.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου