17/11/09

Ελληνική πρωτοπορία στην ανακύκλωση απόβλητων λιπαντικών ελαίων

Η Ελλάδα μέσα στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών στη συλλογή και αναγέννηση απόβλητων λιπαντικών ελαίων.

Μέσα στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά συλλογής και αναγέννησης απόβλητων λιπαντικών ελαίων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρίας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε).
«Οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες ορίζουν ότι το 70% των απόβλητων λιπαντικών ελαίων πρέπει να συλλέγεται και το 80% από την ποσότητα αυτή θα πρέπει να αναγεννηθεί. Το 2009 η χώρα μας κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους αυτούς καθώς το ποσοστό της συλλογής των απόβλητων λιπαντικών ελαίων σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε το 106%, του στόχου του 70% και της αναγέννησης το 130% του στόχου του 80%», αναφέρει ο διευθυντής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τάσος Πεταλάς.
Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2004 συλλέχθηκαν 11.760 τόνοι απόβλητων λιπαντικών ελαίων σε όλη τη χώρα, ενώ το 2009 η ποσότητα αυτή έφτασε τους 41.000 τόνους. Ειδικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το 2006, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία στην περιοχή, συλλέχθηκαν 1.140 τόνοι ενώ το 2009, 1750.

«Στον τομέα αυτό έχουμε σημειώσει μεγάλη επιτυχία καθώς το 95% περίπου των παραγωγών αποβλήτων λιπαντικών ελαίων έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ.) που αυτή τη στιγμή διαθέτει επτά κέντρα συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης σε όλη την Ελλάδα και είκοσι χιλιάδες επιμέρους σημεία συλλογής» τονίζει ο κ. Πεταλάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2004, με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Μέχρι τότε μεγάλες ποσότητες αποβλήτων λιπαντικών ελαίων κατέληγαν στο έδαφος ή οδηγούνταν σε παράνομη καύση. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και των άλλων επιβλαβών για την υγεία ουσιών που παράγονται με την καύση των λιπαντικών. «Ακόμη και σήμερα ορισμένοι παραγωγοί προτιμούν να καίνε τα απόβλητα λιπαντικά σε εγκαταστάσεις θέρμανσης παρά να τα οδηγούν στην αναγέννηση, θεωρώντας ότι έχουν στη διάθεσή τους μια καύσιμη ύλη, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούν μεγάλου βαθμού ρύπανση στο περιβάλλον» αναφέρει ο κ. Πεταλάς.
Προσθέτει δε ότι, σε αυτή τη μία από τις λίγες επιτυχίες για τη χώρα μας συνέβαλε το γεγονός ότι τα απόβλητα λιπαντικά έλαια είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί κανείς γι΄ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι βρήκαν τη λύση στη συνεργασία τους με το ΕΛΤΕΠΕ. Έτσι δεν ασχολούνται καθόλου με το απόβλητο που παράγουν και δεν κινδυνεύουν από τα πρόστιμα που επιβάλλει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αναγέννησης, αυτή δεν ταυτίζεται με την ανακύκλωση καθώς μέσα από διάφορες χημικές διαδικασίες, αλλάζει η χημική σύσταση του απόβλητου λιπαντικού ελαίου και παράγεται λιπαντικό έλαιο προς πώληση. «Η διαδικασία είναι κερδοφόρος για τις εταιρείες που κάνουν την διαδικασία της αναγέννησης. Γι' αυτό και θα μπορούσε να δοθεί οικονομικό κίνητρο στους παραγωγούς ώστε και εκείνοι που δεν έχουν μπει ακόμη στο σύστημα να ενταχθούν σε αυτό», σημειώνει ο κ. Πεταλάς.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου