14/11/09

Καναδάς: Παγιδεύτηκε σε ένα κομμάτι πάγου με τρεις πολικές αρκούδες

Ένας έφηβος πέρασε δύο νύχτες πάνω σ΄ ένα κομμάτι επιπλέοντος πάγου στην αρκτική ζώνη του Καναδά μαζί με μία πολική αρκούδα και τα δύο μικρά της. Ο 17χρονος Τζούπι Ανγκοοτεαλούκ αναγκάστηκε να πυροβολήσει και να σκοτώσει τη μητέρα αρκούδα, όταν τον πλησίασε επικίνδυνα πολύ. Διασώστες κατάφεραν τελικά να τον εντοπίσουν και να τον σώσουν. Ο νεαρός κυνηγός βρέθηκε πάνω σ΄ ένα κομμάτι πάγου που αποσπάστηκε και απομακρύνθηκε σχεδόν 50 χιλιόμετρα από την ακτή σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.

Ο Τζούπι είχε φύγει το πρωί της Παρασκευής από το Κόραλ Χάρμπουρ, ένα απομονωμένο χωριό όπου ζουν 700 κυνηγοί Ινουίτ στη βόρεια άκρη του Κόλπου Χάντσον, μαζί με τον θείο του, τον Τζίμι Νακοολάκ, για να κυνηγήσουν αρκούδες. Αφού είχαν διανύσει γύρω στα 20 χιλιόμετρα, το σνόουμομπιλ στο οποίο επέβαιναν χάλασε και επιχείρησαν να επιστρέψουν πεζή στο Κόραλ Χάρμπουρ. Όμως ο πάγος έσπασε κάτω από τα πόδια τους και άρχισαν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον.
Σκότωσε τη μητέρα
Το πρωί της Κυριακής, ο Νακοολάκ εντοπίστηκε από ένα σωστικό συνεργείο και σήμανε συναγερμό για τον ανιψιό του. Το κομμάτι πάγου πάνω στο οποίο βρισκόταν ο τελευταίος είχε ήδη απομακρυνθεί 10 χλμ. από την ακτή και πάνω του βρίσκονταν επίσης μια πολική αρκούδα με τα δύο μικρά της. Κάποια στιγμή το αγόρι πυροβόλησε και σκότωσε την ενήλικη αρκούδα για να προστατέψει τον εαυτό του. Δύο αεροσκάφη αναζήτησαν τον έφηβο και τον εντόπισαν το απόγευμα της Κυριακής σ΄ ένα κομμάτι πάγου μήκους 30 μέτρων. «Κάναμε κύκλους από πάνω του επί 40 λεπτά», είπε ο πιλότος ενός από τα αεροπλάνα. «Εκείνος δεν έκανε καμιά κίνηση. Δεν ήθελε να κινηθεί επειδή ήταν τόσο κοντά οι αρκούδες».
Ο Τζούπι υποχρεώθηκε να περάσει μια δεύτερη νύχτα πάνω στον πάγο και την επομένη δύο μέλη σωστικού συνεργείου έπεσαν με αλεξίπτωτα σ΄ ένα μεγαλύτερο κομμάτι πάγου και στη συνέχεια έφτασαν ώς αυτόν.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου