27/11/09

Διαγωνισμός... ορθογραφίας στη Θεσσαλονίκη

«Εισιτήριο», «προικοθήρας», «πρόστιμο» είναι μερικές μόνο από τις λέξεις τις οποίες θα κληθούν να... αποδομήσουν το ερχόμενο Σάββατο εκατοντάδες μαθητές γ' γυμνάσιου από τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας Μαθητών.

Η ιδέα για την ελληνική εκδοχή του αμερικανικού «Spelling Bee» ανήκει στον ομογενή Αντώνη Οικονόμου και τους φίλους του, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στη... λεκτική φτώχεια των μαθητών. «Κάθε φορά που επισκεπτόμουν την Ελλάδα διαπίστωνα πως ο λεκτικός πλούτος των μαθητών ολοένα και συρρικνωνόταν και στο λεξιλόγιό τους κυριαρχούσαν ξενικές εκφράσεις. Αποφασίσαμε λοιπόν, να διασώσουμε, όσο μπορούμε, την ελληνική γλώσσα διοργανώνοντας αυτό το διαγωνισμό», δήλωσε στον «Α» ο κ. Οικονόμου.
Η διαδικασία
Το ενδιαφέρον των μαθητών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και ήδη περίπου 200 μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27). Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, οι μαθητές καλούνται να γράψουν στον πίνακα μία λέξη και στη συνέχεια να αναλύσουν τα συνθετικά της. Αμέσως μετά τους ζητείται να παραγάγουν συνώνυμα και να εντάξουν την αρχική λέξη σε μία πρόταση πλήρους νοήματος.

Ζητούμενο η ευστοχία
Η προσπάθεια των μαθητών θα αξιολογηθεί από ομάδα φιλολόγων και, όπως επισήμανε η φιλόλογος Αναστασία Γαβριήλογλου - Φιλιπποπούλου, απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της σαφήνειας στην έκφραση των μαθητών. «Μέσω του διαγωνισμού επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Αλλά το κυριότερο είναι, μέσω αυτής της διαδικασίας, να γίνουν σαφέστεροι στον προφορικό τους λόγο και να επιλέγουν κάθε φορά τη σωστή λέξη, ανάμεσα στα εκατομμύρια των ελληνικών λέξων, προκειμένου να εκφραστούν με ευστοχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χρηματικά έπαθλα
Οι νικητές του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Φίλων του Διεθνούς Πολιτιστικού Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου θα βραβευτούν με πλούσια χρηματικά έπαθλα. Ειδικότερα, ο μαθητής που θα αναδειχθεί πρώτος στο διαγωνισμό θα λάβει 500 ευρώ, ο δεύτερος 300 ευρώ και ο τρίτος 200 ευρώ.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου