Η ανθρωπότητα θα χρειαστεί πέντε πλανήτες σαν τη γη για να ανταπεξέλθει στους πόρους που απαιτούνται, εάν ο καθένας ζούσε τόσο σπάταλα προς το περιβάλλον όσο οι Αμερικανοί, σύμφωνα με άρθρο του Yahoo News.
Ο μέσος Αμερικανός αφήνει στον πλανήτη ένα οικολογικό αποτύπωμα 23 στρεμμάτων, ισοδύναμο με 17 αμερικανικά γήπεδα ράγκμπι. Συγκριτικά, ο μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί το μισό από αυτό, μέγεθος όμως το οποίο εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μεγάλο για τη επιβίωση του πλανήτη μακροπρόθεσμα.
Όπως έχουν τα πράγματα, κάθε χρόνο η ανθρωπότητα καταναλώνει γήινους πόρους που ισοδυναμούν με ενάμιση πλανήτες σαν τη γη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η διεθνής οργάνωση Global Footprint Network.
"Απαιτούμε τις υπηρεσίες της γης κάνοντας χρήση των πόρων της και παράγοντας εκπομπές CO2, 44 % ταχύτερα από ό, τι η φύση μπορεί να αναζωογονηθεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη Γη χρειάζεται 18 μήνες για να παράγει τις οικολογικές ανάγκες της ανθρωπότητας ενός χρόνου" λένε οι ειδικοί.
Και αν η ανθρωπότητα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και να παράγει απόβλητα με αυτόν τον ρυθμό;
"Θα χρειαστούμε τους πόρους δύο πλανητών για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις έως το 2030, ένα αδηφάγο τέρας οικολογικών πόρων που μπορεί να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση πολλών οικοσυστημάτων" απαντούν.
Η οργάνωση υπολόγισε τους πόρους που διαθέτει ο πλανήτης, το ποσοστό χρήσης της από τους ανθρώπους και ποιος χρησιμοποιεί τι. Τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η Global Footprint Network για να υπολογίσει το τη ζημιά που η ανθρωπότητα προκαλεί στον πλανήτη, προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Από το 1961
Με αφετηρία το 1961, το σύνολο του πλανήτη χρησιμοποιούσε λίγο περισσότερο από το μισό της βιολογικής ικανότητας της Γης. Σήμερα, το 80% των κρατών χρησιμοποιούν περισσότερους πόρους από όσους είναι διαθέσιμοι εντός των συνόρων τους. Εισάγουν υλικά από το εξωτερικό, καταστρέφουν τα δικά τους αποθέματα και αδειάζουν απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα σε φυσικούς «σκουπιδότοπους», όπως η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί.
Όμως υπάρχουν απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την επιβράδυνση της καταστροφής του πλανήτη.
«Στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, το μεγαλύτερο μέρος του οικολογικού αποτυπώματος στον πλανήτη σχετίζεται με το διοξείδιο του άνθρακα». Άρα κρίνεται απαραίτητο να γίνεται αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση της ενέργειας, για παράδειγμα, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «καθαρή» τεχνολογία σε ενεργειακά αποδοτικές υποδομές και ο περιορισμός της αστικής ανάπτυξης. Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μπορεί επίσης να μειώσει την παγκόσμια καταστροφή», σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της οργάνωσης, Nicole Freeling.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση της Global Footprint Network μπορείτε να βρείτε στην εξής διεύθυνση.
http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/ecological_footprint_atlas_2008/
Πηγή:news247.gr (Στράτος Μωραΐτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου