26/11/09

Μάθημα ακόμη και με... μάσκες

Αδειάζουν μέρα με τη μέρα οι σχολικές τάξεις στα διδακτήρια της Θεσσαλονίκης, λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας γρίπης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνονται ακόμη και «ειδικά» μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τον ιό Η1Ν1! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημοτικού σχολείου στον Εύοσμο, όπου ζητήθηκε από τους μαθητές να φορέσουν μέχρι και μάσκες για να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία!

Συναγερμός σήμανε προχτές στο 19ο Δημοτικό Ευόσμου λίγο πριν από τη λήξη των μαθημάτων, μόλις έγινε γνωστό πως ο 7,5 ετών μαθητής του σχολείου, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, έχει προσβληθεί από τον ιό. Αρκετοί γονείς έσπευσαν στο σχολείο για να ενημερωθούν, ενώ ορισμένοι μέσα στον πανικό τους δε δίστασαν ακόμη και να απομακρύνουν τα παιδιά τους και ειδικά εκείνα που φοιτούν στο ίδιο τμήμα με το αγοράκι. Από όσα πάντως παιδάκια παρέμειναν για να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία ζητήθηκε να φορέσουν μάσκες μέχρι τη λήξη των μαθημάτων, γεγονός που πυροδότησε τις αντιδράσεις των γονέων.

«Από τα παιδιά που ήταν στο ίδιο τμήμα με τον 7χρονο ζητήθηκε να βάλουν μάσκες μέχρι τη λήξη των μαθημάτων. Αντί να κλείσει το τμήμα μετά την ύπαρξη του επιβεβαιωμένου κρούσματος, τα μαθήματα έγιναν κανονικά. Η κόρη μου φοιτά στο ίδιο τμήμα με το παιδί που αρρώστησε και, επειδή φοβόμαστε, δεν τη στέλνουμε σχολείο εδώ και μέρες. Την τακτική αυτήν ακολουθούν κι άλλοι γονείς», τόνισε ο Δημήτρης Κούκουρας.
Σύμφωνα, πάντως, με το διευθυντή του σχολείου, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και χτες τελικά... άναψε το πράσινο φως για να κλείσουν οι β' και γ' τάξεις του σχολείου. «Δημιουργήθηκε αναστάτωση στο σχολείο, μόλις ήρθε η μητέρα του παιδιού και ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του. Κάποια παιδάκια που ήταν στο ίδιο τμήμα με το αγοράκι (είναι μαθητής της β' τάξης) φόρεσαν μάσκα χωρίς όμως να τους το επιβάλει κανείς. Περισσότερο το πρόβλημα ήταν ψυχολογικό. Πάντως, ενημέρωσα αμέσως την αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να κλείσουν τα τμήματα», τόνισε ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Κακαντέρης, και πρόσθεσε πως χτες απουσίαζαν πάνω από 100 παιδιά σε σύνολο 150.
Απουσίες και λουκέτα
Οπως τονίζουν, πάντως, εκπαιδευτικοί, οι αλματώδεις ρυθμοί με τους οποίους εξαπλώνεται ο ιός Η1Ν1 στη χώρα μας έχουν σπείρει το φόβο σε πολλούς γονείς που κρατούν -ακόμη και για προληπτικούς λόγους- τα παιδιά τους στο σπίτι για να μην κολλήσουν τον ιό. «Εχουμε αρκετές απουσίες στο σχολείο μας. Από τους 270 μαθητές απουσίαζαν σήμερα (σ. σ.: χτες) 45, εκ των οποίων οι δυο είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα», τόνισε ο Χρήστος Γαλανάκης, διευθυντής στο 2ο Γυμνάσιο Συκεών.
Εκτός, όμως, από τις απουσίες, μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν και τα λουκέτα στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη νομαρχία, κλειστά θα παραμείνουν μέχρι και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου συνολικά 71 τμήματα, τάξεις ή ολόκληρα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων τα 30 αφορούν νηπιαγωγεία, τα 39 δημοτικά και τα δυο γυμνάσια. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την εγκύκλιο που στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη διακοπή λειτουργίας ενός τμήματος σχολείου της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παιδικών - βρεφονηπιακών σταθμών απαιτείται η εμφάνιση τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων από το ίδιο τμήμα με συμπτώματα γρίπης, ενώ εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης γρίπης δεν απαιτείται.
«Από την περασμένη Παρασκευή έχουν κλείσει τέσσερα τμήματα στο σχολείο, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πάντως, υπάρχουν και πολλές απουσίες, καθώς παρατηρείται ότι σε τμήματα 20 - 25 παιδιών απουσιάζουν 8 - 12 παιδιά», τόνισε ο Ανδρέας Γιακουμής, διευθυντής στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας.
Ενστάσεις
Την ίδια ώρα, ενστάσεις διατυπώνονται από τους εργαζομένους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ως προς την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού. Οπως επισημαίνουν, μπορεί τα αναλώσιμα υλικά (σαπούνια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, χλωρίνες, οινόπνευμα κ. ά.) να βρίσκονται στη θέση τους, ωστόσο, λόγω της υπερπληθώρας των παιδιών, μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων δεν μπορούν να εφαρμοστούν. «Ολοι οι παιδικοί σταθμοί έχουν υπεράριθμα παιδιά, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ορισμένα μέτρα. Τα αναλώσιμα υλικά υπάρχουν, όμως η κατάσταση δε σώζεται, όταν σε έναν παιδικό σταθμό, αντί για 50 παιδιά, φιλοξενούνται 70, με αποτέλεσμα η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των παιδιών, όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο, να μην μπορεί να γίνει», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχει μπει λουκέτο μόνο σε έναν παιδικό σταθμό λόγω κρουσμάτων γρίπης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου