15/11/09

Το κύμα πανδημίας σαρώνει τα σχολεία

Ο ιός χτυπά πλέον ολόκληρες τάξεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα σχολικά συγκροτήματα που βάζουν λουκέτο εξαιτίας της νέας γρίπης
Σε περίοδο ταχείας αύξησης του «πανδημικού κύματος», από τη νέα γρίπη Α(H1N1), περνάμε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο ιός της νέας γρίπης χτυπά πλέον ολόκληρες τάξεις μαθητών και καθημερινά προστίθενται σ’ έναν μακρύ κατάλογο τα σχολεία που κλείνουν.
Συγχρόνως στον γενικό πληθυσμό τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, πλήττοντας κυρίως παιδιά και εφήβους.
«Στα εύλογα ερωτήματα των γονιών αν πρέπει να κλείσουν εντελώς για ένα διάστημα τα σχολεία», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διοικητής του «Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας» (ΕΚΕΠΥ) Πάνος Ευσταθίου, «τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το υπουργείο Παιδείας εκτιμούν, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών, ότι προς το παρόν δεν συντρέχει τέτοιο θέμα και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, κατά περίπτωση, όπου υπάρχουν κρούσματα».

Ακόμα και με δύο περιστατικά μαθητών με συμπτώματα γρίπης μπορεί να κλείσει ένα τμήμα σχολείου, ενώ στα ειδικά σχολεία αρκεί και ένα.
Αν υπάρχουν σε διαφορετικά τμήματα σποραδικά κρούσματα κλείνει η τάξη και ανάλογα αν υπάρχουν κρούσματα σε διαφορετικές τάξεις μπορεί να κλείσει και ολόκληρο το σχολείο.
Δεν είναι απαραίτητο να περιμένει ο διευθυντής του κάθε σχολείου να επιβεβαιωθεί πρώτα με εξετάσεις ότι είναι όντως κρούσματα της νέας γρίπης, για να κλείσει ένα τμήμα σχολείου ή και ολόκληρο το σχολείο.
Συνέβη μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση του ειδικού σχολείου Χανίων, να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, ενώ το σχολείο είχε κλείσει προληπτικά.

Οι απουσίες

Καθημερινά καταγράφεται η κάθε απουσία μαθητή, που δηλώνεται από την οικογένειά του ότι έχει συμπτώματα γρίπης, όπως καταρροή, βήχα, εξάντληση και υψηλό πυρετό.
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα η οικογένεια πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό, ενώ ο διευθυντής στέλνει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τις απουσίες που σχετίζονται με τα γριπώδη συμπτώματα.
Αυτομάτως ενημερώνονται κεντρικά τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Υγείας και ύστερα από εισήγηση του «Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας» συνιστάται, με απόφαση της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που διαβιβάζεται στον αντίστοιχο νομάρχη, ανάλογα και με τον αριθμό των κρουσμάτων, το κλείσιμο του τμήματος, της τάξης ή και ολόκληρου του σχολείου.
Οι απουσίες των μαθητών θεωρούνται δικαιολογημένες, ενώ για την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων ήδη είναι σε λειτουργία ο διαδικτυακός τόπος της «Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης» του υπουργείου Παιδείας.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. edutv. ypepth.gr ή www.edutv.gr οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων, διάρκειας τριών ωρών καθημερινά, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεχωριστό για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Μιλούν για 2 εκατομμύρια κρούσματα

Ένας 54χρονος με χρόνιο καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα είναι το 6ο θύμα από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα. Τέσσερα σοβαρά περιστατικά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Μέχρι τώρα έχουν περάσει από ΜΕΘ 80 άτομα.
Τα 60 περιστατικά της νέας γρίπης, που είχαμε την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, έγιναν 137 την προηγούμενη και αυτήν την εβδομάδα έφτασαν τα 322 (από ένα σύνολο 650 επιχρισμάτων, που σχεδόν τα μισά βρέθηκαν αρνητικά), ανεβάζοντας το σύνολο σε 3.189 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, που αποτελούν όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των λοιμωξιολόγων, μόλις το ένα στα χίλια (!) περιστατικά από το σύνολο όσων ήδη έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, εντείνοντας τις προσπάθειες ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, εκτιμούν ότι μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται με αυξημένο ρυθμό η νέα γρίπη.

Το σενάριο

Μέχρι στιγμής έχει πλήξει μόνο το 3% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 320.000 κόσμο, ενώ υπάρχει σενάριο -και δεν είναι αυτό το χειρότερο- που προβλέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να φτάσει έως το 20%, να γριπωθούν δηλαδή περίπου 2 εκατ. πληθυσμού.
Την ερχόμενη Τετάρτη η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρός της λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, θα δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις των λοιμωξιολόγων για θέματα της γρίπης.

Τα νοσοκομεία

Τη φροντίδα όσων έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη έχουν τα 15 «νοσοκομεία αναφοράς» της γρίπης, που κάνουν δωρεάν και τις εργαστηριακές εξετάσεις, με δείγμα επιχρίσματος που στέλνουν στα «Εργαστήρια Αναφοράς». Στην Αττική είναι το «Σισμανόγλειο», «Αττικόν», «Σωτηρία», Παίδων «Αγία Σοφία», Γ.Ν. Μελισσίων «Α. Φλέμιγκ» και το Γ.Ν. Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο». Επίσης για περιστατικά εγκύων τα Νοσοκομεία «Ελενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα». Στη Θεσσαλονίκη τα Νοσοκομεία AXEΠA, «Παπαγεωργίου», ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και ΓΝΘ «Ιπποκράτειο». Στην Κρήτη το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου και το «Βενιζέλειο».

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Στο επίκεντρο οι ευπαθείς ομάδες

Θα είμαστε «τυχεροί», λένε οι λοιμωξιολόγοι, αν η διασπορά της γρίπης δεν ξεπεράσει το 20% του πληθυσμού.
Με αυτά τα δεδομένα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά έχουν σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες υγείας, με τρεις κατευθύνσεις:
Πρώτον, να έχουν άμεση νοσοκομειακή βοήθεια και κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αν χρειαστεί, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό και να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανά προβλήματα στο δίκτυο με τα «νοσοκομεία αναφοράς» και τα «εργαστήρια αναφοράς» της νέας γρίπης.
Δεύτερον, να ενημερωθούν τα άτομα από τις ευπαθείς ομάδες ότι νεότερες μελέτες επιβεβαιώνουν, για το εμβόλιο, ότι είναι ασφαλές και πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιασθούν.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση από τους γιατρούς, των γυναικών που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, μετά και τις ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις που γίνονται ανάμεσα σε γυναικολόγους και λοιμωξιολόγους.

Αναχαίτηση

Τρίτον, να ενταθεί η προσπάθεια, με όσα μέτρα προβλέπονται και από τον σχεδιασμό και είναι απαραίτητα να ληφθούν, ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του ιού. Ενα τέτοιο μέτρο για την ανακοπή της διασποράς του ιού μεταξύ των μαθητών είναι το άμεσο κλείσιμο τμημάτων σχολείων, όταν εμφανίζονται κρούσματα στα παιδιά ή και στους εκπαιδευτικούς.

Ιδιώτες γιατροί και εργαστήρια

Ιός... κερδοσκοπίας χτυπά τις εξετάσεις των επιχρισμάτων

220 ευρώ χρεώνουν την εξέταση επιχρίσματος για τη νέα γρίπη πολλά ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν παράνομα
Η εξέταση των «επιχρισμάτων», για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, γίνεται μόνο από τα πιστοποιημένα «Εργαστήρια Αναφοράς» της γρίπης, που είναι στην Αθήνα το Ινστιτούτο Παστέρ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη Θεσσαλονίκη το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου και σε ακόμη τέσσερις πόλεις τα αντίστοιχα Μικροβιολογικά Εργαστήρια Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, που έως τώρα, από την αρχή της επιδημίας, έχουν εξετάσει περίπου 14.000 δείγματα.
Για να λειτουργήσουν και ιδιωτικά κέντρα ως τέτοια απαιτείται ειδική άδεια από το ΕΚΕΠΥ, που, όπως μας πληροφορεί ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου, «δεν έχει ζητηθεί έως τώρα από κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή ιδιωτικό εργαστήριο και φυσικά δεν έχει χορηγηθεί σε κανένα».
Έως τώρα ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια ή ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τα δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ, έπειτα από ειδική σύμβαση που έχουν συνάψει, πληρώνοντας για την κάθε εξέταση για τη νέα γρίπη ένα κόστος που κυμαίνεται, ανάλογα με τον αριθμό των δειγμάτων, από 80 έως 100 ευρώ. Συνεπώς, όσοι ιδιώτες δεν έχουν συνάψει τέτοια σύμβαση με το Παστέρ, ούτε έχουν ειδική άδεια να λειτουργούν ως «Εργαστήρια Αναφοράς», παρότι τεχνικά έχουν τη γνώση να κάνουν τις εξετάσεις εφόσον διαθέτουν τον εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό, δεν λειτουργούν νόμιμα.
Καθημερινά ξεφυτρώνουν ιδιωτικά κέντρα που όχι μόνο κάνουν αυτές τις εξετάσεις, χωρίς κανείς να έχει, έως τώρα, ελέγξει αν δικαιούνται να τις κάνουν, αλλά επιπλέον κερδοσκοπούν, χρεώνοντας την εξέταση επιχρίσματος για τη νέα γρίπη (Η1Ν1), σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», από 150 έως και 220 ευρώ!
Αναγκαίο κακόΤα περιθώρια να ενταθούν τέτοια φαινόμενα, αν οι αρμόδιες αρχές δεν παρέμβουν, μεγαλώνουν, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι όσο εξαπλώνεται η πανδημία, κυρίως για να αποφύγουν τον συνωστισμό των νοσοκομείων, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες για τη διάγνωση της γρίπης.
Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε μια σκέψη να δοθούν άδειες και σε ιδιωτικά κέντρα που έχουν την υποδομή και τη γνώση να κάνουν τις εξετάσεις -και παραμένει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που προβλέπεται και από τα σχέδια αντιμετώπισης της πανδημίας-, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά στοιχειώδης έλεγχος για φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Πηγή: Έθνος (Γιάννης Κρητικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου