24/11/09

Σχέδιο Εγκυκλίου για τα σχολεία: Δεν θα κλείνει για δεύτερη φορά ένα τμήμα λόγω της νέας γρίπης

Δεν κλείνουν δεύτερη φορά σχολεία και τμήματα όπου έχει παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων γρίπης.
Αυτό προβλέπει σχέδιο εγκυκλίου για τη διακοπή λειτουργίας σχολικών μονάδων, λόγω γρίπης, το οποίο απέστειλε το Συμβούλιο Πανδημίας στο υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο προβλέπει τα εξής κριτήρια διακοπής λειτουργίας:
§ Για τη διακοπή λειτουργίας τμήματος σχολείου (ίδια αίθουσα): Εμφάνιση 4 ή περισσότερων ατόμων από το ίδιο τμήμα με συμπτώματα γρίπης. Θεωρείται ότι ένα άτομο έχει συμπτώματα γρίπης εάν παρουσιάζει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς Κελσίου και ένα τουλάχιστον από τα εξής: βήχα, πονόλαιμο, συνάχι.

§ Για τη σχετική καταγραφή αρκεί η δήλωση των συμπτωμάτων από τους γονείς προς το σχολείο, ενώ εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης γρίπης δεν απαιτείται.

§ Για τη διακοπή λειτουργίας σχολικής μονάδας: Εμφάνιση ασθενών με τα παραπάνω κριτήρια τουλάχιστον στο ένα τρίτο (33%) από τα τμήματα της ίδιας μονάδας.

§ Για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού συγκροτήματος: Διακοπή της λειτουργίας στο ένα τρίτο (33%) των σχολικών μονάδων του σχολικού συγκροτήματος με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

§ Για τη διακοπή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων ενός νομού: Διακοπή της λειτουργίας τουλάχιστον του ενός τρίτου (33%) των μονάδων του νομού με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

§ Για τη διακοπή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας συνιστάται για χρονικό διάστημα διάρκειας 7 ημερών. Στο διάστημα αυτό, όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί απέχουν από άλλα μαθήματα ή ομαδικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μετά την επαναλειτουργία τμήματος ή μονάδας, εάν εμφανιστεί ξανά αριθμός ατόμων με συμπτώματα γρίπης, τότε δεν διακόπτεται ξανά η λειτουργία. Νέα διακοπή δεν γίνεται διότι η εκ νέου εμφάνιση αυξημένου αριθμού ατόμων με συμπτώματα γρίπης σημαίνει ότι πιθανότατα έχει ήδη εγκατασταθεί ευρεία διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Εάν σε φροντιστήρια ή τάξεις εξωσχολικών δραστηριοτήτων εμφανιστούν ασθενείς, επιβάλλεται να διακοπεί η λειτουργία τους.

§ Για τα ειδικά σχολεία προβλέπεται ότι η διακοπή λειτουργίας τμήματος γίνεται μετά την εμφάνιση δύο ή περισσοτέρων ατόμων από το ίδιο τμήμα με συμπτώματα γρίπης. Για τη σχετική καταγραφή αρκεί η δήλωση των συμπτωμάτων από τους γονείς προς το σχολείο, ενώ εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης γρίπης δεν απαιτείται.

§ Για τη διακοπή λειτουργίας σχολικής μονάδας απαιτείται εμφάνιση ασθενών με τα παραπάνω κριτήρια τουλάχιστον σε δύο τμήματα της ίδιας μονάδας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: Θα εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί

Το πανδημικό εμβόλιο θα κάνουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Με πρόταση του υπουργείου Παιδείας, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας αποφάσισε να ενταχθούν στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα ξεκινά ο εμβολιασμός των υγιών ατόμων, με την ομάδα 4 έως 49 ετών. Θα ακολουθήσουν οι υγιείς ενήλικοι άνω των 50 ετών.

Τα μέλη του Συμβουλίου Πανδημίας δέχτηκαν ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας, επικαλούμενα την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία. Στην αρχή του μήνα -σημειώνουν- έκλεινε ένα τμήμα σχολείου, ενώ τώρα κλείνουν εκατοντάδες. Μεγάλη είναι η πίεση που αναμένεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο τρία μέτρα για να καλυφθούν τα κενά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η εθελοντική προσφορά νοσηλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η χρησιμοποίηση νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού και οπλιτών ιατρών, καθώς και η μετάθεση εντατικολόγων οι οποίοι υπηρετούν σε άλλα τμήματα νοσοκομείων.

Οι επιστήμονες προτείνουν αυστηρό έλεγχο και απαγόρευση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία και μείωση έως απαγόρευση τακτικών εισαγωγών, προκειμένου να εξοικονομηθούν θέσεις νοσηλείας.

ΕΜΒΟΛΙΟ: Εισήγηση για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα

Με συγκεκριμένο τρόπο θα γίνει ο εμβολιασμός των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα. Σχετική εισήγηση έκανε στο Συμβούλιο Πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Οι οδηγίες αναφέρουν τα εξής:

§ Οι μεταμοσχευμένοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη γρίπη. Συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός τους ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου μεταμοσχεύσεως.

§ Οι πάσχοντες από κακοήθειες είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη γρίπη. Συνιστάται ο εμβολιασμός τους ενδιαμέσως των κύκλων χημειοθεραπείας ή περισσότερο από 10 ημέρες προ της ενάρξεως χημειοθεραπείας.

§ Οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη γρίπη. Συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός τους.

§ Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη γρίπη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εξάρσεων της νόσου από την ίδια τη γρίπη. Συνιστάται: Ο άμεσος εμβολιασμός σε ασθενείς με σταθερή νόσο, η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε ενεργό έξαρση νόσου έως τη σταθεροποίηση και βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου