29/11/09

Μαζικά κλείνουν πλέον τα σχολεία

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 16 ασθενείς και άλλοι 28 νοσηλεύονται στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, αφού παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της γρίπης


Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων, ακόμη δύο θάνατοι σημειώθηκαν χθες από την πανδημία

Δύο ακόμη άνθρωποι, ο ένας μόλις 26 ετών, έχασαν χθες τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης. Ο κατάλογος των θυμάτων της νόσου, καθώς και των νοσηλευομένων, μεγαλώνει καθημερινά επικίνδυνα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 16 ασθενείς και άλλοι 28 νοσηλεύονται στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, αφού παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της γρίπης. Απαισιόδοξη είναι η εικόνα και από την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Εκπαίδευσης. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν όλα τα τμήματά τους, και όχι μεμονωμένα, λόγω της νέας γρίπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ανατολική Αττική έχουν κλείσει τα περισσότερα νηπιαγωγεία. Στις Αχαρνές έκλεισαν όλα τα τμήματα σε δύο δημοτικά σχολεία και σε άλλα τρία τα περισσότερα. Τα Γυμνάσια Κερατέας, 2ο Παλλήνης, «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου», Αρτέμιδος, Βουλιαγμένης, το Μουσικό Λύκειο και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Παλλήνης έκλεισαν στο σύνολό τους. Στη Λάρισα τα περισσότερα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν. Το ίδιο ισχύει και για το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης, καθώς και για το 7ο Γενικό Λύκειο και το 13ο Γυμνάσιο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες νομαρχίες.

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τα δύο τελευταία θύματα της γρίπης ήταν δύο άνδρες, 26 και 42 ετών και τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική. Ο 26χρονος ήταν παχύσαρκος και είχε υπέρταση, ενώ ο 42χρονος είχε ιστορικό ηπατικής κίρρωσης.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν εμβολιαστεί 57.276 άτομα. Από τη Δευτέρα σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς σε πολλά από αυτά προσέρχονται ως και 400 άτομα την ημέρα.
Τις τελευταίες ημέρες, φωτιές έχει πάρει και η τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τη Νέα Γρίπη 1135. Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο 19.238 άτομα τηλεφώνησαν προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τα εμβολιαστικά κέντρα. Συνολικά, από τη Δευτέρα 23 ως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 97.235 άτομα κάλεσαν το 1135 για να λάβουν κάθε είδους πληροφορία.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα νωρίτερα από άλλες χρονιές. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΒΜC Ιnfectious Diseases», με το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά, περίπου κατά 21%, η συχνότητα μετάδοσης της νόσου. Οι ερευνητές οι οποίοι διενήργησαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ατόμων με τα οποία έρχεται κάποιος σε επαφή καθημερινά μειώνεται κατά 10% όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Τα παιδιά, εξηγούν οι ερευνητές, είναι φορείς μετάδοσης ιών και άλλων παθογόνων οργανισμών, καθώς δεν τηρούν πάντα βασικούς κανόνες υγιεινής.
Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας με αιτήματα την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, τη νομοθετική κατάργηση του πλαφόν δαπανών για τις εφημερίες και την προκήρυξη 2.000 νέων θέσεων γιατρών, για τις οποίες υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) οι νοσοκομειακοί γιατροί που μετέχουν στα εμβολιαστικά κέντρα ή στα εξεταστικά κέντρα των νοσοκομείων για τη νέα γρίπη, όπως και οι γιατροί που περιθάλπουν ασθενείς με νέα γρίπη, δεν θα πάρουν μέρος στην απεργία.
Τα κλειστά σχολεία
Δεκάδες είναι πια τα σχολεία σε όλη τη χώρα που έχουν κλείσει μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της νέας γρίπης. Η λίστα με όλα τα σχολεία της χώρας που έχουν κλείσει έχει αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του «Βήματος» (www.tovima.gr).
Πηγή: Το Βήμα (ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ)

1 σχόλιο: