18/11/09

ΟΗΕ: Σχέδιο ψηφίσματος για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών κατέθεσε η Ελλάδα στον ΟΗΕ

Σχέδιο ψηφίσματος για την επιστροφή ή αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους κατέθεσε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.
Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να υιοθετηθεί με συναίνεση από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, η διεθνής κοινότητα έχει καταστεί ολοένα και «πιο ευαίσθητη» για την επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων στις χώρες προέλευσής τους και έχει αποδείξει τη βούλησή της να διευκολύνει την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα, τόνισε ο κ. Μητσιάλης

«Ο πολιτισμός είναι η ψυχή ενός έθνους. Η παράνομη αφαίρεση ή καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών στερεί τους λαούς από την ιστορία και την παράδοσή τους. Η επιστροφή είναι το μόνο μέσο για να αποκατασταθεί η βλάβη και να επαναφερθεί η αίσθηση της αξιοπρέπειας», δήλωσε, προσθέτοντας:
«Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν να συνεργάζονται ενεργά, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνή φόρα, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου», επισημαίνοντας επίσης ότι με τη συνεργασία αυτή μπορούν να αντιμετωπιστούν οι «αρνητικές επιπτώσεις».
Υπογράμμισε ότι το σχέδιο ψηφίσματος συμβαδίζει με τις τελευταίες ενέργειες και τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως στο πλαίσιο της UNESCO, η οποία έχει «μια μοναδική ευθύνη, ως ο μοναδικός οργανισμός» για διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής περιουσίας των χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου