26/11/09

Επικίνδυνη συνύπαρξη: Ανησυχία για νέο ιό γρίπης από συνδυασμό των H1N1 και Η5Ν1

Η γρίπη των πτηνών παραμένει ή έχει επανεμφανιστεί σε πέντε χώρες και υπάρχει πιθανότητα να συνδυαστεί με τον ιό της γρίπης των χοίρων και να δημιουργήσει επικίνδυνα υβρίδια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και ένας κορυφαίος Κινέζος ειδικός.
Το χειρότερο που θα μπορούσε να προκύψει από τη «διασταύρωση» είναι ένας ιός που συνδυάζει τη μεταδοτικότητα του Η1Ν1 με την υψηλή θνησιμότητα του Η5Ν1, o oποίος σήμερα μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένα πτηνά, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να ενδημεί στην Κίνα και τώρα επανεμφανίζεται σε πουλερικά στην Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με πτηνά διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν από την ασθένεια, η οποία είναι συχνά θανατηφόρος. Δεύτερον, ο ιός [της γρίπης των πτηνών] θα μπορούσε να ανασυνδυαστεί με άλλο ιό γρίπης και να δώσει ένα εντελώς καινούργιο τύπο».
Για τον κίνδυνο εμφάνισης υβριδικού ιού γρίπης στο έδαφος προειδοποίησε ο Ζον Νανσάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Λοιμώξεων του Γκουανγκζού της Κίνας, γνωστός από το ρόλο του στην αντιμετώπιση του ιού του SARS που εμφανίστηκε το 2003.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ζον τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθεί στενά την πανδημία και εξέφρασε τις υποψίες του για ελλειπή καταγραφή και αναφορά των κρουσμάτων στην Κίνα.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γαλλία, η Βρετανία και το Βιετνάμ ξεκίνησαν τις πρώτες μελέτες που θα αποκαλύψουν πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα της πανδημίας Η1Ν1.
Σήμερα οι επιδημιολόγοι δεν έχουν ιδέα τι ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει σε κάθε χώρα και ο μόνος τρόπος να υπολογιστούν τα κρούσματα είναι οι αιματολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν αντισώματα κατά του ιού.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου