19/11/09

«Σκεπτόμενη» μηχανή: Υπερυπολογιστής της IBM προσομοιώνει τον εγκέφαλο της γάτας


Ερευνητές της IBM και διαφόρων αμερικανικών ινστιτούτων κατάφεραν να προσομοιώσουν την επεξεργαστική πολυπλοκότητα του εγκεφάλου της γάτας, ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν συστήματα που «σκέφτονται» όπως ο άνθρωπος.
Η ίδια ομάδα είχε καταφέρει να προσομοιώσει το 40% του εγκεφάλου του ποντικού το 2006, ολόκληρο τον εγκέφαλο του αρουραίου το 2007 και το 1% του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού νωρίτερα φέτος, λίγο πριν κάνει το ίδιο και με τον εγκέφαλο της γάτας.
Οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι, εφόσον τα τσιπ των υπολογιστών συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους σημερινούς ρυθμούς, θα μπορέσουν να αναπαράγουν την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου γύρω στο 2016.
Για την προσομοίωση του εγκεφάλου της γάτας χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Blue Gene/P της IBM, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και διαθέτει 147.456 επεξεργαστές και 144 Terabyte βασικής μνήμης.

Ακόμα και με αυτή την ισχύ, η προσομοίωση τρέχει 100 φορές πιο αργά από όσο ο πραγματικός εγκέφαλος της γάτας, καθώς πρέπει να μιμείται τη συμπεριφορά ενός δισεκατομμυρίου νευρώνων και δέκα τρισεκατομμυρίων συνάψεων.
Αν και δεν μπορεί να σκεφτεί πραγματικά σαν γάτα, το μοντέλο δείχνει πώς τα νευρικά κυκλώματα συνεργάζονται για να επιτελέσουν λειτουργίες όπως η οπτική αναγνώριση.
Πρόκειται για μια «πρωτοφανή κλίμακα προσομοίωσης» υπερηφανεύτηκε η Νταρμέντρα Μόντα της IBM Research, η οποία συνεργάστηκε για την έρευνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ.
Όπως εξήγησε, επιτεύγματα αυτού του είδους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπολογιστές που δεν βασίζονται σε «δομημένες» πληροφορίες, όπως ο κανόνας ότι 2 και 2 κάνει 4, αλλά μπορούν να χειριστούν καλύτερα τη διφορούμενη πληροφορία και την αφαίρεση.
Αυτό είναι εξάλλου και το μεγάλο ελάττωμα των σημερινών υπολογιστών, οι οποίοι δεν δυσκολεύονται μεν με τις αριθμητικές πράξεις, πραγματικά όμως τα χάνουν με απλές «νοητικές» λειτουργίες, για παράδειγμα το να αναγνωρίσουν ένα αντικείμενο που έχει αλλάξει χρώμα ή θέση στο χώρο.
Όπως σχολίασε η Μόντα της IBM, η πρόδος προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη, προκειμένου οι υπολογιστές να μπορούν να εξάγουν αυτόματα συμπεράσματα από μεγάλους όγκους δεδομένων, «όπως ο εγκέφαλός μας μπορεί γρήγορα να ερμηνεύει και να δρα σε περίπλοκες δραστηριότητες».
Ο εικονικός εγκέφαλος γάτας παρουσιάστηκε σε συνέδριο υπερυπολογιστών που πραγματοποείται στο Όρεγκον. Στην ίδια συνάντηση, η IBM ανακοίνωσε και ένα δεύτερο επίτευγμα, ένα πρόγραμμα για τον Blue Gene το οποίο χαρτογραφεί τις συνδέσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου βασισμένο σε εικόνες εξελιγμένης μαγνητικής τομογραφίας.
Ανεξάρτητοι επιστήμονες που παρακολούθησαν το συνέδριο δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τις δύο έρευνες της IBM, εκτίμησαν όμως ότι τα σχέδια προσομοίωσης του υπερπολύπλοκου ανθρώπινου εγκεφάλου ίσως αποδειχθούν υπερφιλόδοξα.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου