16/11/09

«Ρατσισμός και σεξισμός στην New York Post»

Δημοσιογράφος κίνησε αγωγή καθώς την απέλυσαν λόγω της διαφωνίας της για ένα σκίτσο
Τα άνω-κάτω στην αμερικανική εφημερίδα New York Post έχει φέρει μια πρώην υπάλληλός της η οποία κίνησε αγωγή κατά της εφημερίδας με την κατηγορία ύπαρξης ρατσιστικών και σεξιστικών στερεοτύπων. Η Πορτορικανή Sandra Guzman κατηγορεί την εφημερίδα πως την απέλυσε αφού εξέφρασε την διαφωνία της για τη δημοσίευση ενός ρατσιστικού σκίτσου που στόχευε στην υπονόμευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, προβαίνει σε ροζ αποκαλύψεις για στελέχη της εφημερίδας, οι οποίες αν αποδειχθούν βάσιμες η New York Post του μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ θα μπει σε μεγάλους μπελάδες...
Η αγωγή κατατέθηκε ενάντια στην εταιρεία του Μέρντοχ, News Corporation, την εφημερίδα New York Post και τον αρχισυντάκτη της Κολ 'Αλαν με την κατηγορία άσκησης διακρίσεων.

Το επίμαχο σκίτσο με τον Ομπάμα
Τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα New York Post δημοσίευσε σε κεντρική της ιστοσελίδα ένα σκίτσο το οποίο αναφερόταν σε μια πραγματική υπόθεση που έλαβε χώρα στο Κονέκτικατ: η αστυνομία του Κονέκτικατ πυροβόλησε ένα χιμπατζή που επιτέθηκε «εχθρικά» σε φίλο του ιδιοκτήτη. Αυτό όμως που ενόχλησε είναι το γεγονός πως το καρτούν συνοδευόταν από μια λεζάντα που έγραφε «Θα χρειαστεί να βρουν κάποιον άλλον να γράψει το επόμενο νομοσχέδιο». Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν πως η εφημερίδα καταφέρεται ρατσιστικά υποδεικνύοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υπογράψει ένα νομοσχέδιο μόλις την προηγούμενη ημέρα. Ομάδες ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της εφημερίδας. Η εφημερίδα μια μέρα αργότερα απολογήθηκε για το εν λόγω σκίτσο δηλώνοντας, ωστόσο, ότι το σκίτσο είχε σκοπό να κριτικάρει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Για όσους θίχτηκαν από την εικόνα, ζητούμε συγνώμη», προσέθεσε η εφημερίδα. Πάντως, για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως ο σκιτσογράφος του εν λόγω καρτούν, Σον Ντελόνας, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για μισαλλοδοξία και συχνά αποκαλείται με το ψευδώνυμο «ο Πικάσο της προκατάληψης».
Προσπάθειες πολιτικής εξόντωσης
Η Sandra Guzman παραπονέθηκε πως αυτό το καρτούν παράγει ρατσιστικά στερεότυπα με ένα εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο διέρρευσε σε μπλογκς εκτός της εφημερίδας. Στην αγωγή της υποστηρίζει πως το παράπονό της αγνοήθηκε και η διοίκηση την εκδικήθηκε με το να την απολύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υποστηρίζει παράλληλα πως το καρτούν με τον Ομπάμα αποτελούσε μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας από την διοίκηση της εφημερίδας να υπονομεύσει τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ. Και το πράγμα χοντραίνει ακόμη περισσότερο καθώς στην αγωγή που κατέθεσε η Guzman κατηγορεί τον Charles Hurt, διευθυντή του γραφείου της Post στην Ουάσινγκτον, ότι της είχε πει πως ο στόχος ήταν «να καταστρέψουμε τον Μπαράκ Ομπάμα. Δεν θέλουμε να επιτύχει». Παράλληλα στην αγωγή της η Guzman υποστηρίζει πως στην εφημερίδα επικρατεί «ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον όπου οι γυναίκες υπάλληλοι και οι έγχρωμοι υπάλληλοι αποτελούν αντικείμενο διάχυτης και συστηματικής διάκρισης και/ ή παράνομης ενόχλησης βασισμένης στο φύλο».
Την απέλυσαν παρά τις διακρίσεις της
Η Guzman προσελήφθη στην εφημερίδα τον Ιούλιο του 2003 από τον μεγαλύτερο γιο του Ρούπερτ Μέρντοχ, Λάχλαν, ο οποίος ήταν τότε ο εκδότης της Post, με την ξεκάθαρη οδηγία να βοηθήσει στο να τραβήξει περισσότερους Ισπανόφωνους αναγνώστες. Η ίδια έχει βραβευτεί ως δημοσιογράφος για το ρεπορτάζ της για ζητήματα Λατινικής Αμερικής και υποστηρίζει πως η εισφορά της, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου τμήματος που λέγεται Tempo και απευθύνεται στους ισπανόφωνους, έχει αυξήσει την κυκλοφορία της εφημερίδας κατά 40% στην συγκεκριμένη κοινότητα.
Κάνει την πάπια παρά τις «ζουμερές» αποκαλύψεις
Από την πλευρά της η New York Post δήλωσε ότι η αγωγή είναι ανεδαφική. Μια εκπρόσωπος δήλωσε: «Η θέση της κ.Guzman εξαφανίστηκε όταν ένα τμήμα το οποίο έγραφε η ίδια κόπηκε λόγω της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων». Παρά τις δηλώσεις όμως της εκπροσώπου δεν αλλάζει το γεγονός πως η εφημερίδα έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρότατες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, εκτός από τους ισχυρισμούς της αναφορικά με το σκίτσο για τον Ομπάμα, η Guzman κατηγορεί τον αρχισυντάκτη Κολ 'Αλαν ότι σε μια περίπτωση όπου οι υπάλληλοι της εφημερίδας βγήκαν για ποτά μετά την δουλειά ο ίδιος προσέγγισε την ίδια και ακόμη τρεις κοπέλες και τους έδειξε φωτογραφίες ενός άντρα που ήταν όπως τον γέννησε η μάνα του! Μάλιστα τις ρώτησε: «Τι νομίζετε γι΄αυτό;». Επίσης σε ξεχωριστά περιστατικά ο 'Αλαν φέρεται να σχολίασε το στήθος μιας άλλης υπαλλήλου ενώ αναφέρθηκε στην μαύρη κοπέλα υποδοχής ως «αυτή η καταραμένη κοπέλα». Το πράγμα γίνεται όλο και πιο «ζουμερό» καθώς ένας άλλος ανώτερος συντάκτης κατηγορείται πως ήλθε σε σεξουαλική επαφή με υφιστάμενή του ενάντια στους κανονισμούς της εταιρείας ενώ ένας τρίτος φέρεται να έδωσε τη θέση συντάκτριας σε μια κλητήρα με αντάλλαγμα...στοματικό έρωτα.
Πηγή: Πολίτης (15/11/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου