10/12/09

Ρημάζει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Τους απειλούν με έξωση από το σχολείο τους

Το 2005 με ελάχιστα χρήματα- που όμως δεν διατέθηκαν ποτέ- το ιστορικό 5ο Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης θα μπορούσε να ανακαινιστεί και να ξαναδεχθεί τους μαθητές του, που κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες.
Τώρα, απαιτούνται τουλάχιστον 100.000
ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει στο κτίριο από διάφορους που βρήκαν εκεί καταφύγιο κατά καιρούς, οι μαθητές παραμένουν στα λυόμενα και κινδυνεύουν ακόμη και από αυτά με... έξωση.
Η ιστορία τρέλας που εκτυλίσσεται με επίκεντρο το 5ο Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης έχει θύματα τους περίπου 140 μαθητές του. Το κτίριο είχε ανεγερθεί το 1932 επί εποχής Γεωργίου Παπανδρέου. Η περιπέτεια άρχισε πριν από πέντε χρόνια, όταν διαπιστώθηκαν ρωγμές και παράλληλα κάποιες αίθουσες άρχισαν να βάζουν νερά. Το κτίριο εκκενώθηκε και οι μαθητές άρχισαν να κάνουν μάθημα σε λυόμενα. Τον Δεκέμβριο του 2005 ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επισκεπτόμενος τη Μυτιλήνη ενημερώθηκε για το πρόβλημα.

Μάλιστα τότε, δεν επαρκούσαν καν οι λυόμενες αίθουσες και ορισμένες τάξεις έκαναν μάθημα στο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, ενώ άλλες συνέχιζαν να στεγάζονται στο υπόγειο του σχολείου. Ο τότε πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι άμεσα θα αποστέλλονταν κι άλλες λυόμενες αίθουσες και λίγες μέρες αργότερα εγκρίθηκε κονδύλι 40.000 ευρώ για τη στατική μελέτη του κτιρίου. Η μελέτη έκρινε ότι το κτίριο ήταν δομικά ασφαλές, αλλά χρειάζονταν χρήματα για ανακαίνιση και επί μέρους επισκευές. Ο χρόνος όμως σταμάτησε εκεί. Χρήματα για την επισκευή δεν δόθηκαν ποτέ και οι μαθητές συνεχίζουν να κάνουν μάθημα στα λυόμενα. «Η κόρη μου ξεκίνησε από την Α΄ τάξη στα λυόμενα και θα αποφοιτήσει μέσα εκεί. Όταν περνάμε έξω από το σχολείο, της δείχνω το κτίριο όπου θα πήγαινε κανονικά και εκείνη αναρωτιέται “πότε άραγε θα πάω σε κανονικό σχολείο;”», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Παναγιώτης Καρέκος.
Ερείπιο...
Όσο οι μαθητές παραμένουν στις λυόμενες αίθουσες το κτίριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Το κτίριο χωρίς να φυλάσσεται έχει παραδοθεί κυριολεκτικά στα χέρια εξωσχολικών που λεηλατούν και καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Όλα τα τζάμια του σχολείου είναι σπασμένα και τα παράθυρα ξηλωμένα από τα κουφώματα, τα σπρέι έχουν «πνίξει» κάθε τοίχο του σχολείου, όγκοι σκουπιδιών βρίσκονται παντού ενώ μέχρι στρώματα έχουν τοποθετηθεί και κουβέρτες καθώς στους χώρους του βρίσκουν πλέον στέγη και άστεγοι της πόλης που ανάβουν και φωτιές μέσα τα βράδια για να ζεσταθούν.
Η χρηματοδότηση «πάγωσε»
Η μελέτη για το έργο αυτό στοίχιζε 100.000 ευρώ και παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες από το υπουργείο Παιδείας ότι θα χρηματοδοτηθεί, το έργο έχει «παγώσει». Πλέον, οι μαθητές απειλούνται με έξωση και από τα λυόμενα. Οι προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί σε χώρο που ανήκει στο πρώην υπουργείο Αιγαίου μέσα στον περιβάλλοντα χώρου του αρχαίου κάστρου της πόλης και η εγκατάστασή τους έγινε με έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων κ. Χριστίνα Λούπου τόνισε ότι η άδεια που είχε δοθεί ήταν για πέντε χρόνια, και μετά τη λήξη της σε λίγους μήνες, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.
ΛΥΟΜΕΝΑ
Η άδεια που είχε δοθεί για τις λυόμενες αίθουσες το 2005 λήγει και δεν πρόκειται να ανανεωθεί!
Πηγή: Τα Νέα (Πέλλη Γιακουμή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου