17/12/09

Διαδικτυακά αναλφάβητοι 7 στους 10 Έλληνες

Διαδικτυακά αναλφάβητοι είναι σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες πολίτες καθώς μόλις το 18,2% διαθέτουν ικανοποιητικές δεξιότητες όσον αφορά στη χρήση του Internet και γύρο στο 10% χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων, όπως επισημαίνει σε τελευταία μελέτη του το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, προσθέτοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος διατήρησης ενός ψηφιακού χάσματος ειδικά σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι απογοητευτικοί, δεδομένου ότι στην Ε.Ε. το ποσοστό των πολιτών που είναι σε θέση να αξιοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό το Διαδίκτυο (μέτριες ή υψηλές δεξιότητες) ανέρχεται σε 31% και η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση στην σχετική κατάταξη.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι μεταξύ 2005 και 2007, υπήρξε μία σαφής άνοδος του ποσοστού εκείνων που διαθέτουν ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου καθώς από το 8,9% ανεβήκαμε στο 18,2%.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών χωρίς δεξιότητες μειώθηκε κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 72,8%. Το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων παρέμεινε σχετικά σταθερό γύρω στο 10% (συγκεκριμένα 9% - 10,6%), ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι περίπου το 1/3 του αντίστοιχου των Ευρωπαίων πολιτών με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων, το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 30%.
Στα θετικά στοιχεία και το γεγονός ότι παρατηρείται υψηλή αύξηση στους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές και τους ανέργους, από την άλλη πλευρά, όμως, το χάσμα δείχνει να διευρύνεται στους ηλικιωμένους και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Πηγή: Ημερησία (Δημήτρης Μαλλάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου