16/12/09

Αποσύρονται 800.000 εμβόλια για τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ

Τέσσερις παρτίδες των εμβολίων της Sanofi Pasteur αποσύρονται στις ΗΠΑ την Τρίτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν χάσει μέρος της αποτελεσματικότητάς τους.
Οι συγκεκριμένες παρτίδες ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα και τα 800.000 εμβόλια που αποσύρονται προορίζονταν για βρέφη και παιδιά μέχρι τριών ετών. Εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών Αρχών για τα λοιμώδη νοσήματα τόνισε όμως πως οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ή να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς το εμβόλιο παραμένει ασφαλές.

Το ζήτημα είναι η ισχύς των συγκεκριμένων παρτίδων: Εξετάσεις έδειξαν ότι όταν τα εμβόλια τέθηκαν σε κυκλοφορία, η αποτελεσματικότητά τους βρισκόταν σε κανονικά επίπεδα. Αργότερα όμως αποδείχτηκε ότι η αποτελεσματικότητά τους είχε υποχωρήσει κάτω από τα αποδεκτά όρια -κατά τρόπο «ανεξήγητο», όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.
Πιθανή εξήγηση, αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί να είναι οι ίδιες οι σύριγγες για παιδιά: το αντιγόνο, υποστηρίζουν, ενδέχεται να «κολλάει» στα τοιχώματά τους. Τη διαπίστωση την έκανε η ίδια η εταιρεία και ενημέρωσε τις Αρχές. Η ζήτηση του εμβολίου, πάντως, ήταν αρκετά μεγάλη, και έτσι φαίνεται ότι οι δόσεις που θα επιστραφούν θα είναι αρκετά λιγότερες από όσες είχαν κυκλοφορήσει.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου