7/12/09

Συλλέκτες ευρωνομισμάτων: η νέα μόδα που εξαπλώνεται

Νέα συλλεκτική τάση αποτελεί η συλλογή ευρωνομισμάτων καθώς εκτιμάται ότι, σε λιγότερο από μια πενταετία, σε κάποια από τα περίπου 800 που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, η τιμή τους θα ανέβει αισθητά.
Μάλιστα, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ξεκίνησαν να κυκλοφορούν ευρωνομίσματα από κάποιες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά.) ήδη από το 1999, δηλαδή τρία χρόνια πριν από την επίσημη υιοθέτηση του ευρώ (1.1.2002) από μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 800 διαφορετικά ευρωνομίσματα από τις χώρες που είναι ενταγμένες στην ευρωζώνη, αριθμός που προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες ετήσιες εκδόσεις ευρωνομισμάτων, στις οποίες προβαίνουν οι χώρες.

Από στατιστικής απόψεως, οι ειδικοί λένε πως είναι σίγουρο ότι, ανάμεσα σε αυτά τα 800 νομίσματα, θα προκύψουν κάποιες σπανιότητες, που θα ανεβάσουν τις τιμές.
Επιπλέον, πολλοί συλλέκτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αναμνηστικές εκδόσεις που περιλαμβάνουν τα απλά αναμνηστικά ευρωνομίσματα, όπως το ελληνικό 2ευρώ του Ολυμπιακού Δισκοβόλου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, σε 50 εκατομμύρια τιράζ αλλά και η τακτική έκδοση του 2ευρου, η "Αρπαγή της Ευρώπης", η οποία κυκλοφόρησε σε αναμνηστική θήκη (blister) από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε μόνο 30.000 τιράζ. Σήμερα, ένα τέτοιο 2ευρώ πωλείται στη Γερμανία 60 ευρώ, με την τιμή να ανεβαίνει.
Υπάρχουν κρατικές οντότητες, που αν και δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και φυσικά στην ευρωζώνη, έχουν κυκλοφορήσει, για συλλεκτικούς σκοπούς απλά, ασημένια και χρυσά ευρωνομίσματα. Αυτές οι χώρες είναι το Μονακό (25 νομίσματα), ο Αγ.Μαρίνος (43 νομίσματα) και το Βατικανό (51 νομίσματα).
Λεπτομέρειες για τον κόσμο των νομισμάτων μπορεί κανείς να μάθει στην 18η "Card Collect & Coin Expo 2009", που θα πραγματοποιηθεί 28-29 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Η φετινή καινοτομία της έκθεσης είναι η έκδοση των "Μακεδονικών Τάλαντων", τριών συλλεκτικών αναμνηστικών χαρτονομισμάτων της έκθεσης (σε 333 αντίτυπα το καθένα), τα οποία καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας των κανονικών χαρτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα δύο σπανιότερα ελληνικά νομίσματα είναι, σε χρυσό, το 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε 8 μόλις κομμάτια (η τιμή του αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης) και σε ασήμι, το 5δραχμο του 1846 που κυκλοφόρησε σε ένα μόλις κομμάτι και βρίσκεται σε μουσείο. Στην Ελλάδα, οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σήμερα στους 10.000-15.000, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις.
Όσον αφορά τους συλλέκτες τηλεκαρτών, πίνουν… νερό στο όνομα ή μάλλον στο… αντίκρισμα της πρώτης ελληνικής τηλεκάρτας, που κυκλοφόρησε το 1992 σε 30.000 αντίτυπα και απεικόνιζε το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας και σήμερα η συλλεκτική της αξία φτάνει τα 200 ευρώ.
Ενδεικτικά, πάντως, η τιμή μιας τηλεκάρτας ξεκινά από τα 0.30 ευρώ, για τις κάρτες που κυκλοφορούν σε 200.000 αντίτυπα και πάνω, και μπορεί να φθάσει έως τα 1000 ευρώ, ποσό που απαιτείται για τις κάρτες "Πάτμο" και "Μετέωρα", που έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2.000 αντίτυπα η κάθε μία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ν. Καραθάνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου