20/12/09

«Διχασμός» για τα θρησκευτικά σύμβολα

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των εκπροσώπων του νομικού κόσμου, σχετικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία της Ιταλίας βάσει πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας χθες το απόγευμα.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου -Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση της χώρας μας με αυτή.
Παρ όλα αυτά σημείωσε ότι ήδη το θέμα έχει ανακινηθεί στην Ελλάδα, καθώς τρεις δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη έχουν καταθέσει προσφυγή ζητώντας την αφαίρεση των εικόνων από το δικαστήριο, χωρίς να αποκλείεται να πάνε την υπόθεση και στο Στρασβούργο.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλιβιζάτος έκανε εκτενή αναφορά σε αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, που είχαν ως επίκεντρο τα θρησκευτικά σύμβολα και τη συνταγματικότητά τους.
Μάθημα Θρησκευτικών
Διαφορετική θεώρηση για το θέμα παρουσίασε ο δρ Θεολογίας και σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σταύρος Γιαγκάζογλου. Ζήτησε το μάθημα των Θρησκευτικών να μην είναι μονοομολογιακό.
Χαρακτήρισε μάλιστα «σκάνδαλο» την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και τόνισε ότι οι εγκύκλιοι της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα αυτό επέτειναν το πρόβλημα. Σχετικά με το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων, ο ίδιος ομιλητής τόνισε ότι «στο σχολείο μπορείς να προσθέτεις και όχι να αφαιρείς. Δεν θέλουμε λευκές αίθουσες, δεν θέλουμε λευκά κελιά».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Ιωάννης Κονιδάρης υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να ανοίξει ζήτημα θρησκευτικών συμβόλων γιατί μπορεί να διασπάσει την κοινωνική συνοχή, προσθέτοντας ότι θα αντιδράσει η Ιεραρχία. Ο κ. Κονιδάρης άφησε αιχμές και για τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τονίζοντας ότι η απευθείας συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, χωρίς απόφαση της ιεραρχίας, είναι παράνομη και αντικανονική.
Την άποψή του ανέπτυξε επίσης ο κ. Α.-Ι. Μεταξάς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ενώ τοποθέτηση για το θέμα έκανε και η κ. Αλκμήνη Φωτιάδου, δρ Συνταγματικού Δικαίου.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου