6/12/09

Φόβος από την αλματώδη αύξηση της νέας γρίπης

Σε «κλοιό» της νέας γρίπης βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, με τα κρούσματα να καταγράφουν αλματώδη αύξηση, ενώ χθες, τρεις ακόμη ασθενείς κατέληξαν (συνολικά 28).
Πρόκειται για μια 49χρονη παχύσαρκη με σακχαρώδη διαβήτη και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, μια 67χρονη με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας και μια 47χρονη χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου.
Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική: 52χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα, 74χρονος με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη και 37χρονη, το ιστορικό της οποίας διερευνάται.

Ανοδική φάση
Οπως αποκαλύπτει άλλωστε η τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος νέας γρίπης με πολύ υψηλή δραστηριότητα της νόσου». Μόνο την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.274 νέα κρούσματα (έναντι 1.883) από κάθε περιφέρεια της χώρας ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 8.463.
Μάλιστα, ένα στα δύο δείγματα που ελέγχθησαν είναι θετικά στη νέα γρίπη, ενώ κανένα δείγμα δεν αφορά στην εποχική γρίπη. Η μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών νέας γρίπης αφορά σε παιδιά και νέους μέχρι 34 χρόνων.
Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών είναι από 15 έως 29 χρόνων, ενώ πάνω από 1.000 κρούσματα αφορούν σε παιδιά 10 - 14 ετών. Η αύξηση της δραστηριότητας της νέας γρίπης αποτυπώνεται και στον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων.
Σχεδόν μια στις 10 επισκέψεις σε γιατρό αφορούν σε άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης. Κατακόρυφη είναι και η αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των μαθητών που έχουν συμπτώματα γρίπης.
Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη Παρασκευή, 14% των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 10% της Δευτεροβάθμιας απουσίαζε από τα μαθήματα. Οι περισσότερες απουσίες καταγράφονται στα δημοτικά σχολεία (παιδιά 5-12 ετών).
Το θέμα της λειτουργίας των σχολείων συζητήθηκε και χθες κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης. Για ακόμη μια φορά αποκλείστηκε από τους ειδικούς το ενδεχόμενο την πρόωρης έναρξης των χριστουγεννιάτικων διακοπών των μαθητών λόγω της νέας γρίπης.
Εμβόλιο
Η πρόεδρος του Συμβουλίου, Ελένη Γιαμαρέλου, επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει η κορύφωση του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης. Συνολικά από τις 16 Νοεμβρίου έχουν εμβολιαστεί 155.096 άτομα.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η προσέλευση των πολιτών στα νοσοκομεία παρουσίασε σημαντική αύξηση, με αποτέλεσμα σε κάποια από αυτά να δημιουργηθούν λίστες αναμονής. Ενδεικτικό είναι ότι χθες το Σισμανόγλειο έδινε ημερομηνία εμβολιασμού στις 22 Δεκεμβρίου!
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών το υπουργείο Υγείας αποφάσισε στη τηλεφωνική γραμμή 1135 πέραν της παροχής πληροφοριών για τα κέντρα εμβολιασμού, να καταγράφονται και τα όποια προβλήματα, ώστε ειδική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ να παρεμβαίνει άμεσα. Σε ό,τι αφορά τυχόν παρενέργειες του πανδημικού εμβολίου, χθες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή και απρόβλεπτη παρενέργεια σε κανέναν από τα 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί.
Πηγή: Ημερησία (Ελένης Πετροπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου