Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση για τα παιδιά των μεταναστών
Θέμα επιμόρφωσης των γονέων μεταναστών στην ελληνική γλώσσα ώστε να μπορούν να συνεννοούνται με τους δασκάλους των παιδιών τους έθεσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στη συνάντηση που είχε χθες με μαθητές και φοιτητές μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Η υπουργός μίλησε ακόμα για την ανάγκη ενίσχυσης των τάξεων προσαρμογής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη δέσμευση του κ. Γ. Παπανδρέου για απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννήθηκαν στη χώρα μας. Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση αφορούν πλέον και τη γενιά των μεταναστών και ξεκινούν από το νηπιαγωγείο, τις τάξεις υποστήριξης και τις τάξεις ένταξης, την αντιμετώπιση του θέματος της μητρικής γλώσσας. «Και φτάνουν μέχρι την υποστήριξη των γονιών, οι οποίοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους δασκάλους και με την κοινότητα στην ελληνική γλώσσα. Τα παιδιά που έχουν την εμπειρία του ελληνικού συστήματος έθεσαν με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους». «Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Για πρώτη φορά τα παιδιά 2ης γενιάς μεταναστών είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα αιτήματά τους, τα προβλήματά τους και μάλιστα στην υπουργό Παιδείας»: Ο 30χρονος Νικόδημος Μαϊνά Κίνιουα- με καταγωγή από την Κένυα της Αφρικής- βρέθηκε χθες το απόγευμα στη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με εκπροσώπους Οργανώσεων Δεύτερης Γενιάς Μεταναστών στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Ήταν εκεί μαζί με άλλα 7 παιδιά από την οργάνωση Αsante εκπροσωπώντας 2ης γενιάς μετανάστες από την Αφρική.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη ατζέντα και θεματική. «Η διάρκειά της και μόνο δείχνει τη σημασία της. Μείναμε περίπου μιάμιση ώρα συζητώντας με την υπουργό», προσθέτει. Ο 30χρονος σημειώνει ότι συζητήθηκαν θέματα για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών αλλά και για να γίνει πιο ανοιχτό το διαπολιτισμικό σχολείο. Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι είναι πιθανόν να επαναληφθεί μία τέτοια συνάντηση με πιο συγκεκριμένα θέματα την επόμενη φορά.
Η ιθαγένεια
Αρκετά από τα παιδιά εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας για τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Κάποιοι άλλοι είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν τις προσωπικές του εμπειρίες στην Ελλάδα για την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος στην ομαλή ένταξή τους.
Από την πλευρά της η υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε στους εκπροσώπους των παιδιών ότι στόχος του υπουργείου είναι να βοηθήσει όσο μπορεί στη γλωσσική ένταξή τους, με την ενίσχυση τόσο των τάξεων προσαρμογής όσο και του διαπολιτισμικού σχολείου. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η υπουργός, «σήμερα στην πατρίδα μας υπάρχουν 200.000 παιδιά που ενώ κατάγονται από άλλες χώρες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και μιλούν την ελληνική γλώσσα. Είναι τα παιδιά αυτά που η πατρίδα μας είναι και πατρίδα τους. Με τους εκπροσώπους τους, που είναι από το Γυμνάσιο, το Λύκειο, τις Πανεπιστημιακές Σχολές και τις Νεολαίες συζητήσαμε για τα σημαντικά θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα».
ΕΝΙΣΧΥΣΗ
των τάξεων προσαρμογής και του διαπολιτισμικού σχολείου προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας
Προσλήψεις οδηγών για 4 Ειδικά Σχολεία
ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ οκτώ θέσεων οδηγών λεωφορείων για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης υπέγραψε χθες η υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Οι θέσεις αφορούν 3 οδηγούς για το Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ηλιούπολης, 3 οδηγούς για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης, έναν 1 οδηγό για το Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ιλίου, έναν οδηγό για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λέσβου.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου