20/12/09

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι ένα παραδοσιακό Ευρωπαϊκό παραμύθι. Η γνωστότερη εκδοχή του είναι εκείνη από την συλλογή των Αδερφών Γκριμ, Παιδικά και Σπιτικά Παραμύθια (Kinder- und Hausmärchen)με πρώτη δημοσίευση το 1812 με το όνομα Η Μικρή Χιονάτη/Χιονατούλα (Schneewittchen) και έχοντας την προέλευση της στο Σπέσαρτ της Γερμανίας.
Περιεχόμενο
Μια βασίλισσα ενώ πλέκει, κατά λάθος τρυπάει το δάχτυλο με την βελόνα και τρεις σταγόνες αίμα πέφτουν στο χιόνι του εβένινου παραθύρου που καθόταν. Τότε εύχεται να έχει ένα παιδί με σάρκα λευκή σαν το χιόνι, χείλη κόκκινα σαν το αίμα και μαλλιά μαύρα σαν τον έβενο. Πράγματι γέννησε μια τέτοια κόρη που την ονόμασε Χιονάτη (λευκή του χιονιού). Σύντομα η βασίλισσα πέθανε και ο πατέρας πήρε μιαν άλλη γυναίκα όμορφη μα ματαιόδοξη και υπερήφανη, αφού δεν άντεχε κάποιαν άλλη να ξεπεράσει την ομορφιά της.

Η βασίλισσα είχε ένα μαγικό καθρέφτη, που όταν κοιταζόταν σ' αυτόν και τον ρωτούσε: "Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου στον τοίχο πάνω τώρα, ποια είναι η ωραιότερη σ' ολόκληρη την χώρα;" (υιοθετημένο και διασκευασμένο για ομοιοκαταληξία από το γερμανικό: "Spieglein, Spieglein an der Wand, wer ist die Schönste im ganzen Land?") Ο καθρέφτης απαντούσε: "Κυρά βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη στην χώρα". Όταν όμως η Χιονάτη έγινε επτά χρονών, ο καθρέφτης απάντησε ότι εκείνη τώρα ήταν η ωραιότερη. Η βασίλισσα διέταξε έναν κυνηγό να πάρει το παιδί στο δάσος και αφού το σκοτώσει, να φέρει πίσω τα πνευμόνια και το συκώτι του. Εκείνος, όμως, την λυπήθηκε και αφού την άφησε να τρέξει, έφερε τα πνευμόνια και το συκώτι ενός αγριόχοιρου αντί της βασιλοπούλας. Τρέχοντας η Χιονάτη έφτασε στο σπίτι επτά νάνων. Εκεί έφαγε, ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Μετά από λίγη ώρα οι νάνοι έφτασαν στο σπίτι τους και την είδαν να κοιμάται. Η νύχτα πέρασε και την άλλη μέρα το κορίτσι ξύπνησε, και αφού τους είπε την ιστορία της έμεινε μαζί τους. Μια μέρα η βασίλισσα κοιτάχτηκε στον
καθρέφτη και τον ρώτησε: "Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου στον τοίχο πάνω τώρα, ποια είναι η ωραιότερη σ' ολόκληρη την χώρα;" και ο καθρέφτης της απάντησε: "Κυρά Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη εδώ, μα πέρα από τα βουναλάκια, μαζί με τα επτά νανάκια, είν' η Χιονάτη από σένα χίλιες φορές ωραιότερη, όπως εγώ μπορώ να δω!" (υιοθετημένο και διασκευασμένο για ομοιοκαταληξία από το γερμανικό: "Frau Königin, Ihr seid die Schönste hier, aber Sneewittchen über den Bergen, bei den sieben Zwergen, ist noch tausendmal schöner als Ihr"). Έτσι η βασίλισσα μεταμφιέστηκε σε μια γριά-γυρολόγο και πήγε στο σπίτι των νάνων. Αφού κατάφερε να παζαρέψει και να πουλήσει στο κορίτσι κάποια μεταξένια κορδόνια δεσίματος του κορσέ(stay-laces), τα έδεσε πολύ σφιχτά σε αυτή και εκείνη έπεσε κάτω αναίσθητη. Όταν οι νάνοι ήρθαν, έκοψαν τα κορδόνια και αυτή ζωντάνεψε. Μα ο καθρέφτης είπε στη βασίλισσα ότι η Χιονάτη ήταν ακόμα ζωντανή. Τότε εκείνη ξαναήρθε στο σπιτάκι, ντυμένη ως άλλη γερόντισσα, αυτή τη φορά με μια δηλητηριώδη χτένα, την οποία έβαλε στα μαλλιά της Χιονάτης κάνοντας την να ξαναλυποθυμήσει. Αφού οι νάνοι την έσωσαν, η βασίλισσα μαθαίνοντας πάλι για εκείνη έφτιαξε τώρα ένα μήλο, μισό λευκό και καθαρό, μισό κόκκινο και δηλητηριασμένο. Έπειτα με την μορφή γριάς αγρότισσας πήγε στην καλύβα, και πρόσφερε την κόκκινη πλευρά του μήλου στο κορίτσι, τρώγοντας η ίδια τη λευκή. Πριν βάλει μια μπουκιά στο στόμα της η πριγκίπισσα έπεσε κάτω νεκρή. Οι νάνοι μην μπορώντας να την συνεφέρουν την θρήνησαν για τρία μερόνυχτα και έπειτα, επειδή παρέμενε όμορφη την έκλεισαν σε ένα γυάλινο φέρετρο και σκάλισαν με χρυσά γράμματα το όνομα και την καταγωγή της βασιλοπούλας. Τα χρόνια πέρασαν και ένα βασιλόπουλο που έφθασε στα βουνά, είδε την όμορφη κόρη-πλέον-να κείται στο φέρετρο. Τότε εκείνος ζήτησε και οι νάνοι του έδωσαν το φέρετρο στο παλάτι του. Στη διαδρομή ένας από τους στρατιώτες που κουβαλούσαν την κόρη σκόνταψε και το φέρετρο τραντάχτηκε με αποτέλεσμα το κομμάτι του μήλου να ξεκολλήσει από τον λαιμό της Χιονάτης και εκείνη να ζωντανέψει. Έτσι αφού της εξήγησαν τι είχε γίνει το βασιλόπουλο την πήρε μαζί του και την παντρεύτηκε. Η βασίλισσα τόσο καιρό ήρεμη από την απάντηση του καθρέπτη ότι αυτή είναι η ωραιότερη και καλεσμένη στον γάμο, μόλις πριν φύγει για εκεί, ρωτάει τη συνήθη ερώτηση και ο καθρέπτης λέει: "Κυρά Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη εδώ, μα είν' η νεαρή Βασίλισσα χίλιες φορές ωραιότερη, όπως εγώ μπορώ να δω" (υιοθετημένο και διασκευασμένο για ομοιοκαταληξία από το γερμανικό: "Frau Königin, Ihr seid die Schönste hier, aber die junge Königin ist tausendmal schöner als Ihr"). Έτσι η Βασίλισσα καταφθάνοντας στον γάμο μαθαίνει για την Χιονάτη και εκείνοι την τιμωρούν με δυο πυρακτωμένα παπούτσια, που φοράει και χορεύοντας οδηγείται η ίδια στον θάνατο.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου