11/12/09

Όταν άνοιξε το Γιβραλτάρ: Κατακλυσμιαία πλημμύρα γέμισε τη Μεσόγειο σε μήνες



Πριν από 5,6 εκατ. χρόνια υπήρχε στο Γιβραλτάρ ένας ισθμός που ένωνε την Ισπανία με την Αφρική

Η πλημμύρα που γέμισε τη Μεσόγειο με νερό πριν από 5,33 εκατομμύρια χρόνια ήταν τόσο σφοδρή ώστε η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα από λίγους μήνες μέχρι δύο χρόνια, μαρτυρούν τα ίχνη ενός υποβρύχιου καναλιού στην περιοχή του Γιβραλτάρ.
Πριν από περίπου 5,6 εκατομμύρια χρόνια υπήρχε στο Γιβραλτάρ ένας ισθμός που ένωνε την Ισπανία με την Αφρική και απέκοπτε τη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό. Η θάλασσα σταδιακά εξατμιζόταν, μέχρι που η στάθμη της έπεσε 1.500 με 2.700 μέτρα κάτω από το επίπεδο του γειτονικού ωκεανού.
Και καθώς η αλατότητα της Μεσογείου αυξανόταν, τα νερά της σταδιακά απονεκρώνονταν.
Προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν ότι η πλημμύρα που ξαναγέμισε τελικά τη Μεσόγειο διήρκεσε από 10 έως αρκετές χιλιάδες χρόνια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νέα έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από γεωτρήσεις και σεισμικές μετρήσεις, δείχνει ότι η πλημμύρα ήταν πολύ πιο απότομη από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες, και εξελίχθηκε με διαφορετικό μηχανισμό.
«Δεν φανταζόμαστε έναν καταρράκτη, όπως συνήθως απεικονίζεται [στα σχέδια άλλων επιστημόνων]. Τα γεωφυσικά δεδομένα υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας τεράστιας ράμπας, πλάτους αρκετών χιλιομέτρων, που κατηφόριζε από τον Ατλαντικό στην αποξηραμένη Μεσόγειο» γράφουν οι Ισπανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature.
Η μελέτη αποκάλυψε μάλιστα ένα κανάλι 200 χλμ, το οποίο διανοίχτηκε στο βυθό από νερά που κυλούσαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.
Η απότομη πλημμύρα ανέβαζε τη στάθμη της Μεσογείου έως και κατά 10 μέτρα την ημέρα, εκτιμά η ομάδα του Ντανιέλ Γκαρθία-Καστελάνος στο Ινστιτούτο Γεωεπιστημών της Βαρκελόνης.
Η ροή ήταν τριπλάσια από του Αμαζόνιου.
Μαζί με τα τρεχούμενα νερά φαίνεται ότι επέστρεψαν στη Μεσόγειο και διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί που είχαν εξαφανιστεί λόγω της υψηλής αλατότητας, όταν η θάλασσα ακόμα εξατμιζόταν, έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες σε ιζήματα.
Όσον αφορά την αιτία αυτού του κατακλυσμιαίου συμβάντος, το πιθανότερο είναι ότι πυροδοτήθηκε από υποχώρηση των τεκτονικών πλακών.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου