13/12/09

Ιός-γίγαντας βρέθηκε μέσα σε «πεινασμένες» αμοιβάδες

O μεγαλύτερος ιός του κόσμου ανακαλύφθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μεσογείου στη Μασσαλία της Γαλλίας. Για αυτόν τον λόγο προφανώς έλαβε και το όνομα ιός της Μασσαλίας (Μarseillevirus).
Ο ιός-γίγαντας βρέθηκε, όπως και άλλοι πολύ μεγάλοι ιοί, μέσα σε αμοιβάδες οι οποίες αποτελούν μονοκύτταρους οργανισμούς που καταβροχθίζουν οτιδήποτε. Η ακατάσχετη «πείνα» των αμοιβάδων τις κάνει να τρώνε ασταμάτητα βακτήρια, ιούς αλλά και προκαρυωτικούς οργανισμούς. «Αυτή η συνύπαρξη των διαφορετικών οργανισμών φαίνεται ότι οδηγεί σε ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ της ίδιας της αμοιβάδας και της ζωντανής... τροφής της με αποτέλεσμα να συντίθενται νέοι οργανισμοί» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, μικροβιολόγος δρ Ντιντιέ Ραούλ.

Πριν από έξι χρόνια ο Ραούλ και οι συνεργάτες του περιέγραψαν την ανακάλυψη του mimivirus, ενός ιού τόσο μεγάλου που αρχικώς οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι ήταν μικρόβιο. Στη συνέχεια ανακάλυψαν τον mamavirus, ο οποίος ήταν ακόμη μεγαλύτερος- τόσο μεγάλος ώστε ήταν δυνατόν να μολυνθεί από άλλους ιούς (!), κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι μπορούσε να συμβεί. Τώρα ο ιός της Μασσαλίας, ο οποίος περιγράφεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», ανακηρύσσεται σε «πρωταθλητή» των ιών σε ό,τι αφορά το μέγεθος. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιούς οι οποίοι είναι ορατοί μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ο νέος ιός-γίγας έχει μέγεθος 250 νανομέτρων και μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με το συμβατικό οπτικό μικροσκόπιο. Παράλληλα διαθέτει το μεγαλύτερο γνωστό γονιδίωμα, το οποίο αποτελείται από περίπου 368.000 ζεύγη βάσεων. Ολη αυτή η σειρά των ανακαλύψεων, η οποία είναι σίγουρο ότι θα έχει συνέχεια σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύει ότι οι γιγάντιοι ιοί δεν αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο, απλώς αφορούν ένα τμήμα του δέντρου των οργανισμών το οποίο ως σήμερα ήταν ανεξερεύνητο.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου