7/12/09

Ρεκόρ σε δημοπρασία για την πώληση ποιητικής συλλογής του Πόε

Έναντι 662.500 δολαρίων πουλήθηκε αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των ποιημάτων του Έντγκαρ Άλαν Πόε το 1827, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για μία ποιητική συλλογή του 19ου αιώνα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Κρίστις.
«Ο Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα», το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Πόε, πουλήθηκε σε έναν Αμερικανό συλλέκτη, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε. Μόνο δώδεκα αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν από εκείνη την πρώτη έκδοση», ανέφερε η Τζέσι Έντελμαν των Κρίστις.

Ο Πόε, τον οποίο οι αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο γνωρίζουν για τα λυρικά έργα του σχετικά με το μακάβριο, φέρεται να ξεκίνησε τη συγγραφική σταδιοδρομία του σε ηλικία 18 ετών τυπώνοντας μόνο 50 αντίτυπα της πρώτης ποιητικής συλλογής του.
Δεν επισύναψε το όνομά του στα βιβλία αυτά, τα οποία ανέφεραν απλώς πως ο συγγραφέας ήταν κάποιος «Βοστονέζος».
Ο Πόε είχε μετακομίσει στη Βοστόνη, την πόλη όπου γεννήθηκε, αφού εγκατέλειψε το σπίτι των θετών του γονέων στο Φόστερ της Βιρτζίνια.
Στην ποιητική συλλογή «Ο Τεμερλάνος και άλλα ποιήματα», άντλησε την έμπνευσή του από το έργο του Βρετανού ποιητή Λόρδου Βύρωνα. Ο τίτλος του ποιήματος αναφέρεται σε έναν ιστορικό κατακτητή που θρηνεί την απώλεια της πρώτης του αγάπης.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου