16/12/09

Έξυπνα χταπόδια επί τω έργω

Αυστραλοί βιντεοσκόπησαν χταπόδια να συλλέγουν κελύφη καρύδας και να τα μεταφέρουν με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως καταφύγιο. Δείτε το βίντεο.
Ασυνήθιστη συμπεριφορά για ασπόνδυλα έχουν τα χταπόδια στην Ινδονησία. Συλλέγουν κελύφη καρύδας με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως καταφύγιο.
Κατά τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η χρήση εργαλείων από τα χταπόδια και γενικότερα από οποιοδήποτε μη σπονδυλωτό ζώο.
Αυστραλοί ερευνητές βιντεοσκόπησαν τα χταπόδια να συλλέγουν από τον πυθμένα της θάλασσας σπασμένες καρύδες και να τις κουβαλούν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο όπου τις συγκεντρώνουν για να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστούν προστασία.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Μουσείου Βικτόρια της Αυστραλίας, υπό τον δρα Μαρκ Νόρμαν, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology".

Η έρευνα και η βιντεοσκόπηση των χταποδιών διήρκεσε από το 1999 έως το 2008, στα ανοιχτά των ακτών των νήσων Μπαλί και Σουλαβέζι της Ινδονησίας.
Τα χταπόδια μετέφεραν κάτω από το σώμα τους τις καρύδες μέχρι 20 μέτρα, από το σημείο όπου τις βρήκαν αρχικά και μάλιστα με ταχύτητα που εξέπληξε τους επιστήμονες.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι αν τα χταπόδια έχουν μόνο το ένα μισό της καρύδας, απλώς το αναποδογυρίζουν και χώνονται κάτω από αυτό. Αν όμως είναι αρκετά τυχερά για να βρουν και τα δύο κομμάτια της σπασμένης καρύδας, τότε χώνονται στο ένα μισό και μετά τοποθετούν από πάνω το άλλο μισό, ώστε τα δύο κομμάτια να εφάπτονται.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανακύπτει πλέον το ερώτημα αν αυτή η έξυπνη συμπεριφορά των χταποδιών είναι σημάδι μαθησιακής ικανότητας ή κληρονομημένη.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου