9/12/09

Σπάνιο περιστατικό παγόβουνου που πλησιάζει άθικτο την Αυστραλία

'Ενα γιγάντιο παγόβουνο με έκταση 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων -σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας- κινείται αργά αλλά σταθερά από την Ανταρκτική προς την Αυστραλία. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν μια φορά τον αιώνα, εκτιμά ο ερευνητής που το εντόπισε.
Ο τεράστιος όγκος πάγου «Β17Β», μήκους 19 χλμ και πλάτους 8, πιστεύεται ότι αποσπάστηκε από την Κρηπίδα Πάγου Ρος της Ανταρκτικής πριν από μια δεκαετία, και μέχρι σήμερα έχει χάσει σχετικά λίγη από τη μάζα του.
Βρίσκεται τώρα 1.700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας.
«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν θεαθεί ποτέ σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη» δήλωσε ο παγετωνολόγος Νιλ Γιανγκ της αυστραλιανής υπηρεσίες εξερεύνησης της Ανταρκτικής, ο οποίος εντόπισε το παγόβουνο σε δορυφορικές εικόνες της NASA και της ESA.

«Καθώς το νερό γίνεται όλο και θερμότερο, το παγόβουνο σταδιακά διαλύεται και σχηματίζει εκατοντάδες μικρότερα παγόβουνα στην περιοχή» προσθέτει.
Ο ίδιος δεν θυμάται να έχει ξαναδεί τόσο μεγάλο παγόβουνο να κινείται τόσο βόρεια, και εκτικά ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν μία φορά ανά 100 χρόνια.
Η εμφάνιση του Β17Β έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη δεκάδων μικρών παγόβουνων έξω από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.
Τα περιστατικά δεν αποκλείεται να σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου