16/12/09

Το μάτι του ουρανού

Η NASA εκτόξευσε στο διάστημα από την αεροπορική βάση της Καλιφόρνιας Vandenberg ένα νέο τηλεσκόπιο. Το νέο τηλεσκόπιο, συνολικού κόστους $320.000.000, έχει την δυνατότητα να σαρώνει το σύμπαν και να εντοπίζει αστεροειδείς και κομήτες που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την Γη.
Το Wide-field Infrared Survey Explorer ή αλλιώς WISE διαθέτει ενσωματωμένη υπέρυθρη κάμερα που ανιχνεύει το φώς και την θερμότητα που εκπέμπουν αντικείμενα στο σύμπαν, τα οποία άλλα τηλεσκόπια σε τροχιά γύρω από τη γη, όπως το Hubble, ενδέχεται να μην εντοπίσουν.
Η εκτόξευση του WISE είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Παρασκευή ,όμως αναβλήθηκε εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε στη κίνηση της κατευθυντήριας μηχανής.

Τους επόμενους εννέα μήνες το WISE θα καλύψει απόσταση 320 μιλίων σε τροχιά πάνω γύρω από τη Γη, χαρτογραφώντας το σύμπαν με υπέρυθρες ακτίνες φωτός.
Ο φακός που διαθέτει θα καλύπτει όλο το φάσμα του ουρανού 1½ φορές και θα τραβάει φωτογραφία κάθε 11 δευτερόλεπτα. Η τελευταία φορά που χαρτογραφήθηκε ολόκληρο ο ουρανός σε αυτά τα μήκη κύματος υπέρυθρης ακτινοβολίας ήταν πριν από 26 χρόνια, δηλαδή το 1983 από το Infrared Astronomical Satellite, το οποίο είχε εντοπίσει έξι κομήτες , σύμφωνα με δηλώσεις του Edward Wright στο CNN. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η διαφορά σε σχέση με ανάλογες διαστημικές αποστολές στο παρελθόν είναι η σημαντική εξέλιξη της υπέρυθρης τεχνολογίας από τότε, σε τέτοιο βαθμό που οι φωτογραφίες ανάλογης τεχνολογίας διαθέτουν τόση ευκρίνεια σα να έχουν αποτυπωθεί από κανονική φωτογραφική κάμερα.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου