7/12/09

Παιδιά "ενός εκατομμυρίου δολαρίων"

Νομίζετε ότι τα παιδιά σας σάς στοιχίζουν ακριβά; Ε, λοιπόν, έχετε δίκιο, καθώς σύμφωνα με μία αυστραλιανή μελέτη η ανατροφή ενός μέσου παιδιού στοιχίζει ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (περίπου 605.000 ευρώ), εάν λάβει κανείς υπόψη του τα παιχνίδια, τις διακοπές και τις υπόλοιπες δραστηριότητες.
Η μελέτη του κοινωνιολόγου Μαρκ ΜακΚρίντλ αποκάλυψε ότι είναι τουλάχιστον παρωχημένη η κυβερνητική εκτίμηση ότι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού μέχρι τα 18 του χρόνια ανέρχεται σε 384.543 δολάρια Αυστραλίας (232.367 ευρώ), καθώς δεν περιελάμβανε την ιδιωτική εκπαίδευση, τις διακοπές, ή τα "μη απαραίτητα" έξοδα.

Επιπλέον, η κυβερνητική εκτίμηση θεωρούσε δεδομένο ότι τα παιδιά φεύγουν από την πατρική εστία μόλις γίνουν 18, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πια με τη Γενιά Ζ, όσους δηλαδή γεννήθηκαν μετά το 1995, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι τόσο υψηλό που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνα τους κι έτσι μένουν περισσότερο με τους γονείς τους. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά μένουν με τους γονείς τους και υπολογίζουν σ' αυτούς για την κάλυψη τουλάχιστον ποσοστού των έξοδων τους, περίπου μέχρι τα 25 τους χρόνια.
Ύστερα πρέπει να προσθέσουμε τα "μη απαραίτητα", αλλά "συνηθισμένα" έξοδα, όπως παιχνίδια, διακοπές και εκδρομές, γεύματα και διασκέδαση, ιδιαίτερα μαθήματα, αθλητικές και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, τα έπιπλα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που χρειάζεται ένα παιδί.
Όλα αυτά εκτινάσουν το κόστος κατά 3.000 δολάρια ανά παιδί ετησίως, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος ανατροφής για τους γονείς μίας μέσης αυστραλιανής οικογένειας ανέρχεται σε 1.028.093 δολάρια Αυστραλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πρακτορείου Ρόιτερ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου