6/12/09

Διαπόμπευσε μαθήτρια

Υποδιευθύντρια καταγγέλλεται ότι περιέφερε από τάξη σε τάξη μαθήτρια που είχε αποβληθεί, καλώντας την να δηλώσει τους λόγους τιμωρίας αλλά και τη στάση της οικογένειάς της

Για μεσαιωνικής αντίληψης δημόσια διαπόμπευση μαθήτριας και της οικογένειάς της, στους μαθητές όλου του σχολείου, καταγγέλλεται η υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης. Η μαθήτρια της 3ης τάξης είχε τιμωρηθεί με αποβολή και η εκπαιδευτικός φέρεται πως την περιέφερε από τάξη σε τάξη, καλώντας τη να δηλώσει η ίδια στους άλλους μαθητές τους λόγους της τιμωρίας της, αλλά και τη στάση που κράτησε η μητέρα της όταν το πληροφορήθηκε. Το περιστατικό, που έχει δημιουργήσει σάλο στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκάλεσε την παρέμβαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της καθηγήτριας, ενώ έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμωρημένη μαθήτρια κατηγορήθηκε ως η υποκινήτρια του ξυλοδαρμού μαθητή από συμμαθητές της.
Το επεισόδιο, που έγινε στην αρχή της εβδομάδας, πήρε μεγάλες διαστάσεις, με έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ μαθητών και μαθητριών.

Η διεύθυνση του σχολείου έλαβε γνώση και με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων επιβλήθηκαν οι ποινές, μεταξύ των οποίων και η ποινή της τριήμερης αποβολής στη συγκεκριμένη μαθήτρια.
Από το σχολείο ενημερώθηκε και η μητέρα της μαθήτριας. Της έγινε γνωστή η τιμωρία, ο λόγος για τον οποίο αυτή επιβλήθηκε, αλλά και η δυνατότητα που υπάρχει, η μαθήτρια να μη λείψει από το σχολικό περιβάλλον, για παιδαγωγικούς λόγους. Η μητέρα απάντησε αρνητικά γιατί τη θέλει στο σπίτι και το θέμα φάνηκε να λήγει εκεί.
Η υποδιευθύντρια, όμως, που αντικαθιστούσε τον διευθυντή ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθένειας, είχε άλλη γνώμη.
«Θεώρησε -κακώς, κάκιστα- πως πρέπει να γίνει γνωστό σε όλα τα τμήματα το γεγονός ότι θα πάει στο σπίτι της με ευθύνη της ίδιας και της οικογένειάς της, ώστε να έχει μάρτυρες τους άλλους μαθητές. Ετσι, την περιέφερε από τάξη σε τάξη και την καλούσε να πει στους συμμαθητές της πως η μητέρα της δεν θέλησε να παραμείνει στο σχολείο», είπε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος του Α Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Νταούλας.
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Συκεών καταδικάζει ως αντιπαιδαγωγικό το περιστατικό της δημόσιας διαπόμπευσης της μαθήτριας. Θεωρεί το συμβάν ως μεμονωμένο, που αφορά μια ελάχιστη μειοψηφία εκπαιδευτικών, που όπως αναφέρει «μοιάζει να ζουν σε άλλες εποχές και καθεστώτα, επιλέγοντας αντιπαιδαγωγικούς και παράλογους τρόπους δήθεν συνέτισης εφήβων μαθητών».
Ανακοίνωση
«Είναι πραγματικά εξαιρετικά λυπηρό να καταγράφονται τέτοιου είδους πρακτικές και μέθοδοι διδασκαλίας σε ένα δημόσιο σχολείο, έστω και από μία μόνο καθηγήτρια, η συμπεριφορά της οποίας φυσικά και δεν προάγει τη σωστή αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης ζητεί την περαιτέρω ενεργοποίηση και ανάληψη ουσιαστικού ρόλου σε θεσμικά σχολικά όργανα όπως η Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο, τα Μαθητικά Συμβούλια, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.
«Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει, προσθέτοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός συστήματος επιμόρφωσης, κατάρτισης, αλλά και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Πηγή: Έθνος (ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου