13/12/09

Διδυμίδες: Μια ασυνήθιστη βροχή…

Οι Διδυμίδες δεν είναι συνηθισμένα μετέωρα. Ενώ οι περισσότερες βροχές διαττόντων προέρχονται από κομήτες, οι Διδυμίδες προέρχονται από έναν αστεροειδή, ένα κοντινό στην Γη αντικείμενο που ονομάζεται 3200 Φαέθων.
"Είναι πολύ παράξενο," λέει ο Cooke. Πώς μπορεί ένας αστεροειδής να δημιουργήσει μια βροχή από μετέωρα; Οι κομήτες το κάνουν με το να εξατμίζονται. Όταν ένας κομήτης πετά κοντά στον ήλιο, η έντονη θερμότητα ατμοποιεί τον «βρώμικο πάγο» του κομήτη που έχει σαν αποτέλεσμα να εκτοξεύεται, με μεγάλη ταχύτητα, σκόνη από τον κομήτη προς το διαπλανητικό διάστημα. Όταν ένα κομμάτι αυτής της σκόνης χτυπήσει την γήινη ατμόσφαιρα ταξιδεύοντας με ταχύτητα ~160,000 km/h, μετατρέπεται σε μια φωτεινή λάμψη φωτός — ένα μετέωρο!

Οι αστεροειδείς, όμως, συνήθως δεν εκτοξεύουν σκόνη προς το διάστημα — και εκεί βρίσκεται το μυστήριο. Από πού προήλθαν τα μετεωροειδή τουΦαέθωνα;
Μια πιθανότητα είναι από μια σύγκρουση. Ίσως χτύπησε πάνω σε έναν άλλο αστεροειδή. Η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα σύννεφο από σκόνη και πετραδάκια που ακολουθεί τον Φαέθωνα γύρω στην τροχιά του. Τέτοιες συγκρούσεις, όμως, δεν είναι πολύ πιθανές. Ο Cookeευνοεί μια άλλη πιθανότητα: " Νομίζω ότι ο 3200 Φαέθων ήταν ο ίδιος ένας κομήτης."
Υπέρ αυτής της ιδέας είναι το γεγονός ότι η τροχιά του Φαέθων είναι ιδιαίτερα ελλειπτική, όπως η τροχιά ενός τυπικού κομήτη, που φέρνει τον Φαέθωναεξαιρετικά κοντά στον ήλιο, δύο φορές πιο κοντά από αυτήν του ίδιου του Ερμή. Κάθε 1,4 έτη, ο Φαέθων κινείται μέσω του εσωτερικού ηλιακού συστήματος όπου επαναλαμβανόμενες εκρήξεις εξαιτίας της ηλιακής θερμότητας θα μπορούσαν εύκολα να συρρικνώσουν έναν φανταχτερό κομήτη σ’ έναν πέτρινο σκελετό που βλέπουμε σήμερα.
Εάν αυτό το σενάριο είναι σωστό, τότε ο κομήτης Φαέθων θα είχε δημιουργήσει πολλά πλούσια ρεύματα σκόνης που πέρασαν εκατοντάδες ή χιλιάδες έτη κινούμενα σιγά σιγά προς τη Γη μέχρις ότου οι πρώτες Διδυμίδες έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα του 1800. Από τότε, οι Διδυμίδες είναι μια κανονική ετήσια βροχή απο μετέωρα που φθάνει στο μέγιστο της στα μέσα Δεκεμβρίου.
Πηγή: NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου