Ο πυλώνας από γρανίτη που ανακαλύφθηκε στο θαλάσσιο βυθό της Αλεξάνδρειας από την ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, μεταφέρθηκε από το Ανατολικό λιμάνι της πόλης στα εργαστήρια του Κομ Ελ Ντίκ για συντήρηση και μελέτη.
Στην επιχείρηση της μεταφοράς ήταν παρόντες ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Αλεξάνδρειας δρ Ιμπραήμ Νταρουίς, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, εκπρόσωπος του γενικού προξενείου της Ελλάδας, εκπρόσωποι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και των ξένων αποστολών που πραγματοποιούν ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο φρούριο Κάιντ Μπέι, στο σημείο όπου υπήρξε ο αρχαίος φάρος της Αλεξάνδρειας, και μπροστά σε πολλά αιγυπτιακά και ξένα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων εξήγησαν τη σημασία που έχει αυτό το αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της Αλεξάνδρειας και ανακοίνωσαν ότι μετά τη συντήρησή του, η οποία μπορεί να κρατήσει 6-8 μήνες, θα εκτεθεί στο ειδικό τμήμα για τις ενάλιες αρχαιότητες του Ναυτικού Μουσείου που βρίσκεται στο Στάνλεϊ της Αλεξάνδρειας.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής κ. Χάρης Τζάλας, τόνισε τη σημασία αυτού του ευρήματος, το οποίο επιβεβαιώνει ότι στην πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια τα ελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία συνυπήρξαν και συχνά συγχωνεύτηκαν με τη φαραωνική παράδοση. Το ίδιο συνέβη με την ελληνοποιημένη θεά Ισιδα, της οποίας η λατρεία επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο.
Ο δρ Ζάχι Χαουάς ζήτησε από τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής να ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση που αφορά ένα άλλο υπερμέγεθες αρχιτεκτονικό στοιχείο που αποτελείται από κόκκινο γρανίτη, επιστήλιο ή "κατώφλι", το οποίο είναι τμήμα μνημειώδους θύρας και βρέθηκε από Ελληνες αρχαιολόγους-δύτες σε βάθος οκτώ μέτρων κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο πυλώνας. Πιστεύεται ότι πιθανόν να ήταν τμήμα του Μαυσωλείου της Κλεοπάτρας. Λόγω του βάρους του, που ξεπερνά τους 15 τόνους, η ανέλκυσή του και η μεταφορά του θα εξεταστούν στο πλαίσιο των εργασιών της ελληνικής αποστολής κατά το 2010.
Η ελληνική αποστολή θα επαναλάβει τις ενάλιες έρευνες και τις ανασκαφές σε περιοχές της Αλεξάνδρειας την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2010, καθώς οι σχετικές αιτήσεις για την ανανέωση της άδειας έχουν κατατεθεί στις αρχαιολογικές αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου