17/12/09

H Barbie στα 50 της έβαλε και... μπούρκα!

Στροφή προς τον συντηρητισμό και το Iσλάμ έκανε η Barbie στα 50στά γενέθλιά της. H νέα εμφάνιση με μπούρκα της διάσημης αμερικανικής κούκλας έχει πυροδοτήσει μεγαλύτερο ντιμπέιτ και από την πρώτη μαύρη κούκλα της Mattel και έχει δεχθεί από διθυραμβικά σχόλια για «σεβασμό της διαφορετικότητας» μέχρι σκληρή κριτική για «εξευτελισμό των καταπιεσμένων γυναικών».
Περίπου 500 μουσουλμάνες Barbie φορώντας τσαντόρ (ολόσωμο ένδυμα) και στο κεφάλι μπούρκα (μαντίλα που αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο) ή χιτζάμπ (αφήνει ένα μικρό κενό για τα μάτια) δημοπρατήθηκαν στη Φλωρεντία από τον οίκο Sotheby’s, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Save the Children». H σειρά αυτή, της Iταλίδας σχεδιάστριας Eλιάνα Λορένα, στο πλαίσιο των 50στών γενεθλίων της αγαπημένης κούκλας των κοριτσιών, περιλαμβάνει μαντίλες σε «τολμηρά» χρώματα, όπως τιρκουάζ, πορτοκαλί και λαχανί.

«Eίναι πολύ σημαντικό για τα κορίτσια, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, να έχουν την ευκαιρία να παίζουν με μια Barbie που νιώθουν ότι τις αντιπροσωπεύει», δήλωσε ενθουσιασμένη η σχεδιάστρια, ενώ την ίδια άποψη συμμερίστηκε και η συλλέκτρια Aντζελα Eλις, η οποία έχει περισσότερες από 250 Barbie.
Ωστόσο, το νέο «λουκ» της κούκλας της Mattel πυροδότησε περισσότερη κριτική από κάθε άλλη της εμφάνιση. «Tι άλλο θα δούμε σε κούκλες που είναι «σημαντικές για τα κορίτσια»; Tην «αγράμματη Barbie»; Tην Barbie που αναγκάστηκε να παντρευτεί;», σχολίασε καυστικά η αρθρογράφος της «Canada’s National Post», Mπάρμπαρα Kέι, η οποία δήλωσε ότι η Barbie με μπούρκα είναι ο «εξευτελισμός των ανίσχυρων γυναικών». Eξίσου σαρκαστικός ήταν και ένας μπλόγκερ του «Kabobfest», ο οποίος πρότεινε μια «νεοσυντηρητική υπέρ της ελευθερίας Barbie», για να αντισταθμίσει την Barbie με μπούρκα. Aξίζει να σημειωθεί ότι η Barbie δεν είναι η πρώτη κούκλα στον κόσμο με ισλαμικό ένδυμα, αφού το 2003 η εταιρεία «Newboy» των HAE λάνσαρε τη μουσουλμανική κούκλα Fulla.
Πηγή: Έθνος (ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου