1/12/09

Ιστορικές επιστημονικές δημοσιεύσεις online από τη βρετανική Βασιλική Εταιρεία

Η ανακάλυψη του Νεύτωνα ότι το λευκό φως αναλύεται σε επιμέρους χρώματα, και το επικίνδυνο πείραμα του Φραγκλίνου να πετάξει χαρταετό στη διάρκεια μιας καταιγίδας, είναι δύο από τις 60 ιστορικές επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύει στο Διαδίκτυο η βρετανική Βασιλική Εταιρεία.
Το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του κόσμου προσφέρει στο κοινό πρόσβαση σε κορυφαίες στιγμές της επιστήμης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 350 χρόνια της.
Η Βασιλική Εταιρεία ξεκίνησε ανεπίσημα τη δεκαετία του 1640 ως κολέγιο στοχαστών που συναντώνταν για να συζητήσουν τις ιδέες του επιστήμονα και φιλόσοφου σερ Φράνσις Μπέικον. Ιδρύθηκε επίσημα στις 28 Νοεμβρίου 1660 και έκτοτε τα μέλη της συναντώνται μια φορά την εβδομάδα.
Ο νέος δικτυακός τόπος, με την ονομασία Trailblazing, περιλαμβάνει 60 από τις 60.000 δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση της Εταιρείας, το Philosophical Transactions.

Μεταξύ των ιστορικών δημοσιεύσεων:
-Η χρωματική θεωρία του Ισαάκ Νεύτωνα τον 17ο αιώνα που βασίστηκε στην παρατήρηση ότι ένα πρίσμα αναλύει το λευκό φως στα χρώματα του φάσματος.
-Η απόπειρα του Βενιαμίν Φραγκλίνου το 1752 να δείξει ότι οι κεραυνοί είναι ηλεκτρικό φαινόμενο, πετώνας ένα χαρταετό στη διάρκεια καταιγίδας
-Η δημοσίευση του 1770 που δείχνει ότι ο Μότσαρντ ήταν όντως παιδί-θαύμα και όχι ενήλικας με νανισμό (το σκεπτικό: προτιμά να παίζει με τη γάτα του αντί να παίζει το αρπίχορδο).
-Η ανατριχιαστική περιγραφή μιας μετάγγισης αίματος το 17ο αιώνα.
-Μια από τις πρώτες δημοσιεύσεις του Στίβεν Χόκινγκ για τις μαύρες τρύπες το 1970.
«Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του Trailblazing αντανακλούν την ακατάπαυστη αναζήτηση επιστημόνων ανά τους αιώνες, από τους οποίους πολλοί μέλη της Βασιλικής Εταιρείας, να δοκιμάσουν και να επαυξήσουν τη γνώση μιας για την ανθρωπότητα και το Σύμπαν» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας λόρδος Μάρτιν Ρις.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου