10/12/09

Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα του Tamiflu

Βρετανοί ερευνητές που επανεξέτασαν τις επιστημονικές δημοσιεύσεις για το αντι-ιικό Tamiflu βρήκαν περιορισμένες ενδείξεις για μείωση των επιπλοκών σε υγιή άτομα με γρίπη. Μάλιστα το British Medical Journal, όπου δημοσιεύεται η νέα μελέτη, αμφισβητεί τις τεράστιες δαπάνες των Αρχών για αποθέματα του φαρμάκου.
«Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια λίρες για ένα φάρμακο το οποίο η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει τώρα ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει» σχολιάζει η Φιόνα Γκοντλ, αρχισυντάκτρια του BMJ.
Διαφορετική στάση τηρεί ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος όμως συνιστά τη χορήγηση του φαρμάκου μόνο στις ευπαθείς ομάδες και όχι σε υγιή άτομα.
«Αυτό [η νέα μελέτη] δεν πρόκειται να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές μας» ξεκαθάρισε ο Τσαρλς Πεν, ειδικός του ΠΟΥ για τα αντι-ιικά φάρμακα. Επισήμανε ότι η έγκαιρη χορήγηση Tamiflu (οσελταμιβίρη) μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους μεταξύ των ατόμων που νοσούν σοβαρά ή αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Η νέα έρευνα προέρχεται από το Cochrane Reviews, ένα γνωστό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αξιολογεί πληροφορίες για θέματα υγείας. Η μελέτη βασίστηκε σε μετα-ανάλυση παλαιότερων ερευνών για τη χρήση του Tamiflu στην εποχική γρίπη, ωστόσο σύμφωνα με τους συντάκτες τα συμπεράσματα εγείρουν αμφιβολίες και στην περίπτωση της νέας γρίπης Η1Ν1.
H ανάλυση δεν προσέφερε επαρκείς ενδείξεις για τη μείωση επιπλοκών όπως η πνευμονία, μεταξύ των κατά τα άλλα υγιών ατόμων. Το φάρμακο πάντως φαίνεται να περιορίζει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ημέρα.
Οι συντάκτες καταλήγουν ότι τα οφέλη του Tamiflu είναι περιορισμένα και οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις παρενέργειες πριν το χορηγήσουν σε υγιείς ανθρώπους.
Στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες το Tamiflu χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική συνταγή, ωστόσο στη Βρετανία είναι εύκολα διαθέσιμο σε υγιή άτομα που πάσχουν ακόμα και από εποχική γρίπη.
Η παρασκευάστρια εταιρεία Roche, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είχε φέτος έσοδα 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Tamifu, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τα δεδομένα αποτελεσματικότητας είναι επαρκή και αξιόπιστα.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου