16/2/10

740 Θέσεις για νηπιαγωγούς και δασκάλους

Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στις 26, 27 και 28, θα διενεργηθούν οι εξετάσεις για την επιλογή δασκάλων και νηπιαγωγών για φοίτηση στα Διδασκαλεία. Με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 2.000 περίπου εκπαιδευτικοί για 740 θέσεις.
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για διετή μετεκπαίδευση στα Διδασκαλεία έχουν: οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, -πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών ή Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημ. Εκπ/σης και Νηπ/γών των Παν/μίων-, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, που έχουν συμπληρώσει πέντε πλήρη χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας και όχι περισσότερα από εικοσιπέντε χρόνια. Στα παραπάνω χρόνια υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που έχει υπηρετήσει ο εκπαιδευτικός ως αναπληρωτής στη Δημόσια Εκπαίδευση ή σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδοςή στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν κατά το παρελθόν μετεκπαιδευτεί στο Μ.Δ.Δ.Ε. ή σε άλλο Διδασκαλείο στη Γενική ή στην Ειδική Αγωγήή έχουν αναγνωρισμένο τίτλο ισότιμο με αυτόν των Διδασκαλείων, όπως για παράδειγμα είναι οι τίτλοι των Παιδαγωγικών Σχολών ESSLINGEN-LUDWIGSBURG-DILLINGEN Γερμανίας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης, «εξομοίωση», έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις, όπως έχουν και οι κάτοχοι οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου.
Η διαδικασία
Η επιλογή των εκπαιδευτικών για φοίτηση στο Μ.Δ.Δ.Ε. γίνεται με γραπτές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται ταυτόχρονα στα Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ.) Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ιωαννίνων - Ρεθύμνου - Πατρών –Ρόδου-Αλεξανδρούπολης, με τα ίδια θέματα. Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν γραπτώς οι υποψήφιοι είναι τα εξής :
- Νεοελληνική Γραμματεία : Ανάλυση λογοτεχνικού κειμένου.Το θέμα θα είναι το ίδιο για όλους τους υποψήφιους.
- Παιδαγωγική - Ψυχολογία: Χειρισμός συγκεκριμένου προβλήματος από τη σχολική ζωή, με βάση τα δεδομένα της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες του εξεταζόμενου. Το θέμα θα είναι διαφορετικό για τους δασκάλους και διαφορετικό για τους νηπιαγωγούς.
- Διδακτική : Χειρισμός συγκεκριμένου προβλήματος από τη διδακτική πράξη, με βάση τα δεδομένα της Διδακτικής Μεθοδολογίας, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες του εξεταζόμενου.Το θέμα θα είναι διαφορετικό για τους δασκάλους και διαφορετικό για τις/τους νηπιαγωγούς.
Ο αριθμός των εισακτέων είναι αυστηράκαθορισμένος και δεν προσκαλούνται επιλαχόντες για εγγραφή και φοίτηση στα Διδασκαλεία.
Παράλληλα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 6% με εισακτέους από την Ιδιωτική Εκπαίδευση και κατά τρεις το περισσότερο εισακτέους από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, εφόσον συμπληρώνουν αριθμό μονάδων μεγαλύτερο ή ίσο προς αυτόν που συμπλήρωσε ο τελευταίος εισακτέος στους πίνακες των επιτυχόντων δασκάλων - νηπιαγωγών.
Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που επιθυμούν να εισαχθούν σε ένα από τα Διδασκαλεία για τα οποία προκηρύσσονται οι εξετάσεις, συμπληρώνουν και υποβάλλουν, μέσω του Διευθυντή του Σχολείου τους, στον Προϊστάμενο του οικείου Γραφείου Π.Ε. στην περιφέρεια του οποίου κατέχουν οργανικήθέση, αίτηση -δήλωσησε ειδικό έντυπο που αποστέλλεταιαπό το ΥΠΕΠΘ, στο οποίο δηλώνουν κατά σειρά προτίμησηςτα Διδασκαλεία -ένα ή περισσότερα- στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν και μόνο μία Κατηγορία Μετεκπαίδευσης, Γενική ή Ειδική Αγωγή.
ΟΡΟΙ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ: Εγγραφές, άδειες, μετεγγραφές
Οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. που θα κληθούν για εγγραφή και φοίτηση στα Διδασκαλεία της χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα :
- Η φοίτηση στα Διδασκαλεία διαρκεί τέσσερα εξάμηνα, είναι υποχρεωτική και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι μετεκπαιδευόμενοι απαλλάσσονται από τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα και αποσπώνται στα Διδασκαλεία στα οποία καλούνται να φοιτήσουν.
- Για τη χορήγηση αδειών, κανονικών-αναρρωτικών στους μετεκπαιδευόμενους, ισχύουν τα όσα προβλέπονται στην 24617/Γ3/εσ.191/11-03-03 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 345/26-03-03 τ.Β΄) «Ρύθμιση Θεμάτων εγγραφών, μετεγγραφών και φοίτησης των εκπαιδευτικών που μετεκπαιδεύονται στα Διδασκαλεία της χώρας» και από τη σχετική νομοθεσία ( Ν.3528/2007, Ν. 2327/95 και Ν.2085/92).
- Αναστολή φοίτησης: Η αναστολή φοίτησης χορηγείται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 4
της αριθμ. 24617/Γ3/εσ.191/11-03-03 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 345/τ.Β΄).
- Η διακοπή φοίτησηςπραγματοποιείται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 5 της αριθμ. 24617/Γ3/εσ.191/11-03-03 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ345/τ.Β΄).
- Κατά την εγγραφή των εκπαιδευτικών, που καλούνται να μετεκπαιδευτούν στα Δ/λεία, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών που ζητούνται από το Δ/λείο προσκομίζουν και βεβαίωση του Γραφείου Π.Ε. στο οποίο ανήκουν, ότι δεν έχουν μετεκπαιδευτεί στο παρελθόν σε οποιοδήποτε Διδασκαλείο της χώρας στη Γενική ή Ειδική Αγωγή και ότι δεν έχουν άλλον αναγνωρισμένο τίτλο ισότιμο με αυτόν που χορηγούν τα Διδασκαλεία. Οι βεβαιώσεις αυτές κρατούνται στο αρχείο των Δ/λείων,για μια τριετία. Επίσης υποβάλλουν στο Διδασκαλείο υπεύθυνη δήλωση ότι δε φοιτούν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
- Δεν επιτρέπονται οι μετεγγραφές από Διδασκαλείο σε Διδασκαλείο εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να εγκριθεί μετεγγραφή εκπαιδευτικού από Διδασκαλείο σε Διδασκαλείο στο αντίστοιχο τμήμα (Νηπιαγωγών – Δασκάλων) και στην αντίστοιχη κατεύθυνση (Γενική ή Ειδική Αγωγή) για την αντιμετώπιση σοβαρότατων αναγκών, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες που πιστοποιούνται με απόφαση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής, συνυπηρέτησης συζύγων, σοβαρότατων οικογενειακών λόγων και μόνο σε ποσοστό 5% των εκπ/κων οι οποίοι μετεκπαιδεύονται στο ίδιο έτος σπουδών στο αντίστοιχο τμήμα και κατεύθυνσηστο Διδ/λείο υποδοχής.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ικανοποίηση της μετεγγραφής είναι:
-Ο εκπ/κος ο οποίος ζητά τη μετεγγραφή θα πρέπει να διαθέτει εισαγωγική από το διαγωνισμό για τα Διδ/λεία βαθμολογία, μεγαλύτερη ή ίση από τη βαθμολογία με την οποία εισήχθη και ο τελευταίος εισακτέος στον ίδιο διαγωνισμό στο Τμήμα και την Κατεύθυνση του Διδ/λείου υποδοχής.
-Να έχει περιλάβει στις προτιμήσεις του το Διδ/λείο στο οποίο ζητά να μετεγγραφεί.
Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω προϋποθέσεων δύνανται να μετεγγράφονται από Διδασκαλείο σε Διδασκαλείο, εκπαιδευτικοί:
-που έχουν τέσσερα (4) και άνω παιδιά, τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζοντα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και
-σύζυγοι στρατιωτικών που συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία του τελευταίου εισαχθέντος στο Διδ/λείο που ζητούν να μετεγγραφούν, ανεξάρτητα απ’ την αρχική δήλωση προτιμήσεών τους.
Οι μετεγγραφές εγκρίνονται με Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται στη Δ/νση Εφαρμ. Προγραμμάτων Σ.Ε.Δ.Π. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέχρι και 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και σε καμιά περίπτωση πέραν της ημερομηνίας αυτής. Μετεγγραφές στο δεύτερο έτος σπουδών δεν επιτρέπονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου