26/2/10

Ερχονται αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών

Ενα ακόμη μείζον ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανοίγει το υπουργείο Παιδείας. Ο υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ, που ζήτησαν να υπάρξει πρόνοια και για τους φοιτητές με γονείς καρκινοπαθείς, δήλωσε ότι το υπουργείο θα μελετήσει προτάσεις που αφορούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών. Ο κ. Πανάρετος, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφερε ότι το θέμα των μετεγγραφών είναι σύνθετο. Και αυτό διότι από τη μια οι μετεγγραφές αποτελούν μέτρο κοινωνικής πολιτικής, από την άλλη όμως αφήνουν κενές θέσεις στα περιφερειακά ΑΕΙ επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα κεντρικά ιδρύματα που δέχονται την συντριπτική πλειονότητα των μετεγγραφόμενων φοιτητών. Ενδεικτικά, λόγω μετεγγραφών ο τελικός αριθμός των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπ. Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, στο Οικονομικό Αθηνών και στο ΕΜΠ (που δέχονται τις περισσότερες μετεγγραφές από τα περιφερειακά ΑΕΙ) αυξάνει από 10% έως 15% ετησίως. Το υπ. Παιδείας στοχεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών με βάση τους ακόλουθους άξονες:
• Αυστηρότεροι έλεγχοι των αιτήσεων μετεγγραφής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» (σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της 24ης/1/2010), το υπουργείο σε νομοσχέδιο που καταρτίζει θα περιλάβει διάταξη για ενδελεχείς ελέγχους εκ μέρους των ΑΕΙ στις αιτήσεις μετεγγραφής. Και αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οικογένειες κάνουν πλαστές υιοθεσίες για να αποκτήσουν τρίτο παιδί, ώστε ως τρίτεκνες πλέον οικογένειες να πετύχουν τη μετεγγραφή του πρωτότοκου παιδιού.

• Κατάργηση του βαθμολογικού ορίου του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών θα συνδυαστούν με την κατάργηση της βάσης του 10. Και αυτό διότι στόχος της κατάργησης είναι να αξιοποιηθούν οι θέσεις των περιφερειακών ΤΕΙ, που σήμερα μένουν κενές λόγω της έλλειψης αρκετών υποψηφίων με βαθμό πρόσβασης πάνω από 10 (όσοι ξεπερνούν το όριο διεκδικούν κατά προτεραιότητα τις θέσεις των κεντρικών ΑΕΙ). Εάν όμως υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής, πολλοί από τους εισαχθέντες στα περιφερειακά ΤΕΙ θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και στο τέλος θα υπάρξουν πάλι κενές θέσεις.
Γι’ αυτό και ο κ. Πανάρετος επαναφέρει την πρόταση της μετατροπής των τμημάτων ΤΕΙ που σήμερα είναι χαμηλής ζήτησης σε «τοπικά κολέγια», στα οποία θα εισάγονται υποψήφιοι από την περιφέρεια όπου έχει έδρα το κολέγιο
Πηγή: Καθημερινή (Αποστολου Λακασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου