23/2/10

Ιμπν Μπαττούτα

24 Φεβρουαρίου 1304, - 14ος αιώνας -, γεννιέται ο Άραβας -περιηγητής- Ιμπν Μπατούτα (Ibn Battuta), γνωστός από τις ταξιδιωτικές του περιγραφές για την Ασία και την Αφρική

Ο Αμπού Αμπνταλλάχ Μωχάμεντ Ιμπν Ιμπραχία, γνωστός με το οικογενειακό του όνομα Ιμπν Μπαττούτα, ξεκίνησσε σε ηλικία είκοσι ενός ετών από την γενέθλια πόλη του τηνν Ταφφέρη για το προσκύνημα στη Μέκκα. Το ταξίδι του όμως δεν σταμάτησε εκεί. Για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια, επισκέφτηκε, την Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράκ, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, τις περιοχές του Μεγάλου Χαν των Μογγόλων, την Ινδία. Ο σουλτάνος του Δελχί τον έστειλε σαν πρεσβευτή του στην Κίνα. Το 1349 διέφυγε τον θάνατο από την πανούκλα στη Συρία, και έφθασε μέχρι την Ανδαλουσία και κατόπιν επισκέφθηκε την Χώρα των Μαύρων, στον Νίγηρα ποταμό, που φημιζόταν για τον αμύθητο πλούτο της.
Είναι ο μοναδικός περιηγητής του μεσαίωνα που επισκέφτηκε τις χώρες όλων των μουσουλμάνων αρχηγών του τότε γνωστού κόσμου, ένα ταξίδι 75.000 περίπου μιλίων.
Ο Ιμπν Μπαττούτα διηγήθηκε την θαυμαστή ιστορία των ταξιδιών του στον γραμματέα του σουλτάνου της Φεζ, που και διασώθηκε ως τις μέρες μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ταξίδια στην Ασία και την Αφρική 1325-1354» - Ιμπν Μπαττούτα, Εκδόσεις Στοχαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου