Σε ιδιωτικές εταιρείες καταφεύγουν οι διευθυντές γραφείων εκπαίδευσης για τις πληρωμές, ενώ παρακρατούνται κάθε μήνα χρήματα από τους δασκάλους και τους καθηγητές
Στα πρότυπα των... διαχειριστών πολυκατοικιών αναγκάζονται να κινούνται οι διευθυντές γραφείων εκπαίδευσης, καθώς ελλείψει κεντρικού συστήματος για τη μισθοδοσία δασκάλων και καθηγητών, προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες μηχανοργάνωσης, οι οποίες παρακρατούν κάθε μήνα χρήματα από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!
Πρόκειται για μία τραγελαφική κατάσταση που συντηρείται εδώ και πολλά χρόνια και αφορά πάνω από 100.000 δασκάλους και καθηγητές. Οπως κατήγγειλαν η Διδασκαλική Ομοσπονδία αλλά και τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών, το ποσό που παρακρατείται κάθε μήνα για κάθε εκπαιδευτικό ανέρχεται πλέον στο 1,60 ευρώ, το οποίο πολλαπλασιάζεται επί 14, αν θέλουμε να υπολογίσουμε τη μισθοδοσία για όλο το έτος.
Το ποσό μπορεί να μη φαντάζει μεγάλο για κάθε εκπαιδευτικό, είναι όμως άξιο λόγου όταν προστεθούν όλα τα χρήματα που παρακρατούνται κάθε έτος για δασκάλους και καθηγητές, καθώς με μετριοπαθείς υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα περισσότερα γραφεία εκπαίδευσης έχουν προσφύγει σε ιδιωτικές εταιρείες μηχανοργάνωσης, προκειμένου να διευθετούν το ζήτημα της μισθοδοσίας για τους δασκάλους που είναι υπό την ευθύνη τους. Και προσφεύγουν σε αυτήν τη λύση, διότι δεν υπάρχει κεντρική υπηρεσία μηχανοργάνωσης στο υπουργείο Παιδείας. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
«Αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη (υπουργείο Παιδείας) να παρέχει έναν σύγχρονο και ασφαλή τρόπο πληρωμής των εκπαιδευτικών, δίχως καμία οικονομική επιβάρυνση. Πέραν, όμως, της οικονομικής επιβάρυνσης, τίθεται θέμα διαφύλαξης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ΑΦΜ, αριθμός μητρώου και ταυτότητας, οικονομικά στοιχεία, οικογενειακή κατάσταση), από τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται», ήταν το σχόλιο του πρόεδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Μπράτη.
Κατά τα λοιπά, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση του ποσού από τον μισθό τους είναι παράνομη και ορισμένοι σύλλογοι, όπως ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ «Αλεξανδρος Δελμούζος», έχουν προσφύγει σε δικηγόρο και ετοιμάζουν εξώδικο προς τον υπεύθυνο εκκαθαριστή αποδοχών.
Ενδεικτική είναι η εικόνα σε ένα από τα γραφεία εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάγονται 1.000 εκπαιδευτικοί. Το ποσό που παρακρατείται ετησίως για κάθε δάσκαλο φτάνει τα 22,4 ευρώ, ενώ μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αν υπάρχει στο ενδιάμεσο αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, αναδρομικές αμοιβές κ.ά.). Για κάθε χρόνο, λοιπόν, και προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία σε αυτούς τους 1.000 εκπαιδευτικούς, παρακρατείται ποσό της τάξεως των 22.400 ευρώ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θ. Γκούμας
Παράνομη παρακράτηση
«Εχουμε διαμαρτυρηθεί για το θέμα και το έχουμε αναδείξει εδώ και χρόνια και στους διευθυντές ΠΕ Αν. Αττικής και στον πρώην περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Πληρώνουμε παράνομα για την έκδοση της μισθοδοσίας μας 1,60 ευρώ τον μήνα. Λέμε παράνομα, γιατί δεν μας ζητήθηκε ποτέ η γνώμη μας για την παρακράτηση.
Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή σύμβαση και επιπρόσθετα το ποσό της «παρακράτησης» επιστρέφει σε εμάς για τη φορολογία!
Ζητάμε η μισθοδοσία μας να γίνεται από μια κεντρική υπηρεσία μηχανοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας, ώστε να πληρώνονται οι συνάδελφοί μας έγκαιρα και με ασφάλεια».
* Ο Θανάσης Γκούμας είναι πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Αλ. Δελμούζος»
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου