26/2/10

Ο «Ρομπέν του Ίντερνετ»

Τον χαρακτηρισμό «Ρομπέν του Ίντερνετ» έχει λάβει ένας χάκερ που εισέβαλε στα οικονομικά συστήματα τραπεζών και άλλων κρατικών υπηρεσιών της Λετονίας και τα δίνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στο Twitter.
Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Νίο» - αναφορά στις ταινίες «Μάτριξ» - ο χάκερ ισχυρίζεται ότι σκοπός του είναι να εκθέσει όσους εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση στη χώρα για δικό τους όφελος. Σταδιακά δίνει στοιχεία και λεπτομέρειες για διάφορες εταιρείες στη Λετονία μέσω Twitter σε τηλεοπτικούς σταθμούς, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Προς το παρόν, τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει αφορούν τις απολαβές στελεχών μιας τράπεζας που έλαβε κρατικά χρήματα για τη σωτηρία της, και δείχνουν ότι σε πολλούς από τους εργαζόμενους δεν μειώθηκαν οι μισθοί, όπως αρχικά προβλεπόταν. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι κρατικές εταιρείες έδωσαν μπόνους σε στελέχη τους, την ώρα που ζητούσαν τη βοήθεια της κυβέρνησης για την επιβίωση τους.
Ο ανώνυμος χάκερ ισχυρίζεται ότι είναι μέλος μιας ομάδας που έχει στην κατοχή της περισσότερα από επτά εκατομμύρια εμπιστευτικά φορολογικά κείμενα, ενώ εικάζεται ότι βρίσκεται στη Βρετανία.
Η Λετονία διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την απόσπασή της από την Σοβιετική Ένωση, το 1991. Η ανεργία φτάνει το 23% και είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομική παραγωγή έχει μιεωθεί περίπου κατά 25%.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου