Το δάσος στην εποχή των κλιματικών αλλαγών έχει τεράστια οικολογική διάσταση. Ταυτόχρονα παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομίας, ένας υποτιμημένος γίγαντας
Σπίτια, έπιπλα, παιχνίδια, χαρτί, η πρώτη ύλη είναι το ξύλο, ένα πολύπλευρο ταλέντο που μελλοντικά θα είναι όλο και σημαντικότερο, παρά την επίκαιρη κρίση. Η δασοκομία στη Γερμανία είναι ένας υποτιμημένος γίγαντας. Με 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους που απασχολεί ο κλάδος, έχει ένα δυναμικό που υπερβαίνει τη μεταλλοβιομηχανία, τα ανθρακωρυχεία ή την αυτοκινητοβιομηχανία, λέει ο κόμης του Ζαλμ-Ζαλμ, πρόεδρος της ένωσης Γερμανών ιδιοκτητών δασών. "Προς το παρόν παραμένουμε στάσιμοι. Περάσαμε την κρίση χωρίς μεγάλες ζημιές. Κυρίως το ποσοστό των ξύλινων κατοικιών αυξάνεται", λέει ο κόμης του Ζαλμ-Ζαλμ.
Από οικολογική σκοπιά αυτό είναι σημαντικό, καθώς η πρώτη ύλη είναι εδώ και δεν χρειάζεται να μεταφερθεί από μακριά, ενώ το ξύλο ως μονωτικό υλικό βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα πέτρινο σπίτι για να χτιστεί χρειάζεται εκατό φορές περισσότερη ενέργεια από ότι ένα ξύλινο σπίτι, ένα σπίτι από τσιμέντο χίλιες φορές και μία κατασκευή από χάλυβα δέκα χιλιάδες φορές περισσότερη ενέργεια. Το ξύλο είναι ή έξυπνη επιλογή.
Το δάσος θύμα και γιατρός
Στη Γερμανία, η υλοτόμηση των δασών εξασκείται πολύ επιμελημένα και προσεκτικά. Δεν είναι μόνο ότι τα δέντρα δεσμεύουν CO2 που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ξύλο έχει ενδιαφέρον και ως ενεργειακή πηγή. Υπολογίζεται ότι 400 κυβ. μέτρα ξύλου αντιστοιχούν σε 40.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Οι κλιματικές αλλαγές πάντως δεν αφήνουν το δάσος ανέπαφο, διαπιστώνει ο του Ζαλμ-Ζαλμ. "Οι ζημιές στο δάσος είναι ορατές. Το δάσος είναι το θύμα. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ο γιατρός. Διότι η ανανέωση της ατμόσφαιρας γίνεται μόνο από το δάσος. Για αυτό και οι δασοκόμοι είναι οι πραγματικοί μαχητές για ένα υγιές περιβάλλον".
Μετάδοση τεχνογνωσίας
Η βασική αρχή που ακολουθούν οι δασοκόμοι-υλοτόμοι στη Γερμανία είναι: δεν υλοτομούμε περισσότερο χρόνο από όσο απαιτείται για να ανανεωθεί το δάσος και αυτή η αρχή έχει περάσει σε νόμο που ισχύει 300 χρόνια τώρα. Τη βασική αυτή αρχή και μεθοδολογία προσπαθούν να τη μεταδώσουν και σε άλλες χώρες. Ο Γκέοργκ Σίρμμπεκ, πρόεδρος του συμβουλίου Γερμανών υλοτόμων συμμετείχε πέρυσι σε ειδική αποστολή στην Κίνα. "Με την υποστήριξη από τον κεντρικό γερμανικό προϋπολογισμό αλλά και από την ΕΕ υλοτομήσαμε 40.000 εκτάρια δάσους. Για τις διαστάσεις της Κίνας είναι πολύ μικρή έκταση. Αλλά το σημαντικό ήταν η πρακτική εξάσκηση των Κινέζων υλοτόμων και αγροτών, λέει ο Γκέοργκ Σίμμπεκ. Αφενός αναπτυξιακή βοήθεια, αφετέρου πρακτική συνεισφορά στην προστασία του κλίματος.
Πηγή: Deutsche Welle (Sabine Wuttke / Γιώργος Παππάς)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου