Η μαζική απελευθέρωση κουνουπιών που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παραλύσουν τα φτερά τους θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο κατά της εξάπλωσης του δάγκειου πυρετού, ίσως και της ελονοσίας.
Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για την γενετική τροποποίηση αρσενικών κουνουπιών, έτσι ώστε οι θηλυκοί απόγονοί τους να παραμένουν καθηλωμένοι στο έδαφος λόγω παράλυσης των μυών που κινούν τα φτερά.
Η παρέμβαση δεν επηρεάζει την πτητική ικανότητα των αρσενικών, ούτως ή άλλως όμως τα αρσενικά δεν τσιμπούν όπως οι αιμοβόροι σύντροφοί τους.
Το σχέδιο θα ήταν να απελευθερωθούν στο περιβάλλον τεράστιες ποσότητες αβγών, από τα οποία θα εκκολάπτονται γενετικά τροποποιημένα αρσενικά. Αυτά θα ζευγαρώνουν με τα άγρια θηλυκά κουνούπια και θα διαδίδουν έτσι στον πληθυσμό τη γενετική τροποποίηση που τα εξουδετερώνει.
«Η τεχνολογία είναι απόλυτα στοχευμένη σε συγκεκριμένο είδος κουνουπιών, καθώς τα απελευθερωμένα αρσενικά θα ζευγαρώνουν μόνο με θηλυκά του ίδιου είδους» διαβεβαιώνει ο Δρ Λουκ Αλφεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Science.
Αρκετά μέλη της ερευνητικής ομάδας διευκρινίζουν ότι έχουν εμπορικά συμφέροντα από την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η συνεργαζόμενη εταιρεία Oxitec έχουν καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Ο ιός που προκαλεί το δάγκειο πυρετό διαδίδεται μέσω των θηλυκών κουνουπιών στους τροπικούς, ειδικά στην Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό. Προκαλεί αιμορραγία και συμπτώματα σαν της γρίπης και συχνά είναι θανατηφόρος.
Η εν λόγω γενετική τροποποίηση αφορά το είδος κουνουπιού Aedes aegypti που μεταφέρει τον ιό του δάγκειου πυρετού, θεωρητικά όμως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα είδη που διαδίδουν το παράσιτο της ελονοσίας.
Παλαιότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελονοσίας περιλάμβαναν την απελευθέρωση αρσενικών που έχουν ακτινοβοληθεί ώστε να μείνουν στείρα.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου