Αποφάσισαν δύο απεργιακές κινητοποιήσεις Φεβρουάριο και Μάρτιο
Απεργιακός αναβρασμός αρχίζει και στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων άρχισαν πρώτοι τις κινητοποιήσεις, αποφασίζοντας δύο 24ωρες απεργίες, στις οποίες καλούν και τους δασκάλους να συμμετάσχουν.
Oι εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) υπερψήφισαν προχθές την πρόταση της ΟΛΜΕ για δύο 24ωρες απεργίες, στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με την ΑΔΕΔΥ και στις 8 Μαρτίου, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις αντί για περικοπές και ζητώντας να μην αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, προτού απορροφηθούν όλοι οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους υπάρχοντες πίνακες. Οι καθηγητές προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις 10 Μαρτίου και μέχρι τέλος του σχολικού έτους. Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς την υπερψήφισαν 60 από τα 78 μέλη της ΕΛΜΕ. Στην απεργία του Μαρτίου μάλιστα προσκαλούν να συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι, επιχειρώντας να συγκροτήσουν εκπαιδευτικό μέτωπο.
Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου έριξε χθες γέφυρα προς τους εκπαιδευτικούς, καλώντας με επιστολή της τόσο την ΟΛΜΕ όσο και τη ΔΟΕ να καταθέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προτάσεις για ορισμένες από τις επικείμενες αλλαγές, όπως το σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, η αρχική εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας έχει ήδη δηλώσει ότι με νομοσχέδιο που θα καταθέσει πριν από το Πάσχα στη Βουλή, οι προσλήψεις όλων των εκπαιδευτικών θα γίνονται πλέον μόνο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ, ενώ θα περιοριστούν αποσπάσεις και μεταθέσεις, θα θεσπιστεί ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού πριν από τη μονιμοποίηση κ.ά.
Οι καθηγητές των πανεπιστημίων έχουν επίσης προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις, αν περικοπούν τα επιδόματά τους, τα οποία αποτελούν πολύ μεγάλο τμήμα του μισθού τους, ενώ με αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου απειλούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για σειρά από ειδικότητες, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια. «Είναι αδιανόητο και ηθικά απαράδεκτο για την Πολιτεία να ψηφίσει επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους κολεγίων και να μην εκδίδει τα ζητούμενα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
και ζητούν να μην αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο πριν απορροφηθούν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες
Πηγή: Τα Νέα (Νίκος Μάστορας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου